[/caption] " /> Elina gör entré | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Elina gör entré

Elina Olausson slog nytt personligt rekord för gädda och kvalificerar sig för ett medlemskap i 100-klubben. Här poserar hon med fiskekompisen Anton Halldén som hjälper till att hålla gäddan som mätte 108 centimeter.

100-klubben har fått ännu en medlem. Tolvåriga Elina Olausson från Landvetter fångade och släppte tillbaks en gädda på 108 centimeter. Självklart anmäler hon fångsten på fiskejournalen.se.
”När man minst anar det” brukar vara ett gångbart uttryck inom sportfiske. Detta gällde även då Elina Olausson fiskade i Vänern.
– Det hade gått en hel dag utan att jag hade fått ett enda napp, samtidigt som alla andra i båten fått fisk, berättar hon i sin anmälan.

När Elina minst anade det så bugade sig även hennes spö. Hennes pappa misstänkte bottennapp, men plötsligt visade sig en gammelgädda i ytan. Efter en hård fajt lyckades hon till slut få den intill båten och bärga gäddan. Den mätte hela 108 centimeter, ett nytt personligt rekord och medlemskap i 100-klubben. Fiskejournalen viftar med fiskekepsen och säger grattis.
Som alla nya medlemmar får Evelina vobblern Buster jerk II från Cwc.
Att bli medlem i 100-klubben är gratis, klicka här för att läsa regler och mer information.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
23 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta