Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
En av de längsta

Det här är nog en av de längsta gäddorna som simmar i Kalmarsund. Och hon är kvar där än – eftersom Göran Eriksson släppte tillbaka henne efter mätning till 121 centimeter.
Göran Eriksson bor i Växjö, men hade i början av juni dragit till Kalmarsund för att fiska gädda. Eftersom det är ett tag sedan Göran lämnade tonåren är han lite konservativ i sitt betesval – det hängde ett 35 grams Utö i tafsen.
Och visst går det att fånga gädda på Utö, det är ju bevisat tusentals gånger genom åren, långt innan shadjiggar och jerkbeten blivit var mans egendom.

”Det stora hugget skedde klockan 11.30. Efter en snabb drillning i det varma vattnet var gammelgäddan i båten för vägning, mätning och foto. Efter en snabb vända i båten blev den återutsatt och simmade fridfullt ner i det blå”, skriver Göran i anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Utlekt och rätt mager, men oerhört lång. Göran Eriksson håller upp 121-centimetaren från Kalmarsund.

Utlekt och rätt mager, men oerhört lång. Göran Eriksson håller upp 121-centimetaren från Kalmarsund.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta