Downsize-trenden har spridits likt en epidemi över Europa och med den följer många intressanta beten. Ett av dem är Samfish från Jimpa4lures - en nyhet som redan fångat flera stora gäddor. " /> En "downsizad" gäddmagnet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Mathias Arnham
Samfish, endast 14 centimer och 26 gram. Ett gäddbete sprunget ur den senaste downsize-trenden.
En "downsizad" gäddmagnet

Downsize-trenden har spridits likt en epidemi över Europa och med den följer många intressanta beten. Ett av dem är Samfish från Jimpa4lures – en nyhet som redan fångat flera stora gäddor.

Betesbyggaren Jimmy Ståhl från Osby och hans framgångsbete Samfish har sedan första gjutningen i april fiskat bra. Succén kom tidigt och sen har fångsrapporterna rullat in i med jämna mellanrum.
– Den 5 maj, bara tio dagar efter första gjutningen lyckades testfiskaren Mikael Ekstrand landa första 10-kilosgäddan på betet, berättar Jimmy.
Samfish är ett av de många beten som följts av den senaste downsize-trenden, vilket betyder att man helt enkelt går från stort till litet. Ett mindre bete kan vissa gånger vara tricket när gäddan är svårtrugad. Dessutom finns det enligt Jimmy ytterligare fördelar med ett mindre bete:

– Mindre beten fiskar mycket bra bland stubbvass och växtlighet där trekrokar kan ställa till problem. En Samfish tacklad med endast enkelkrok kan med fördel fiskas i tät vegetation utan fastna.

En Samfish tacklad med endast enkelkrok kan med fördel fiskas i tät vegetation utan fastna.

Samfish är 14 centimeter långt och väger 26 gram. Den smala paddelstjärten ger en ettrig gång med mycket vibrationer och kan med fördel fiskas studsandes fram över bottnen, Jimmy förklarar:
– Samfish går alldeles utmärkt att bara veva in men det briljerar när man fiskar det likt en abborrjigg över bottnen. För att få en ännu mer intensiv gång på betet så placerar jag ingångshålet strax under munnen – tyngdpunkten förflyttas och betet fastnar inte lika lätt i botten.
Betet har hittills fångat en hel serie gäddor över metern däribland en riktigt fin fisk på hela 11,35 kilo. Kolla in Jimmy Ståhls beten på hans Instagramsida – Jimp4lures.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta