Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
En fantastisk Drömresa

Allting har en ände, så även Drömresan på Seychelllerna. Som en fin avslutning fick Drömresevinnanren Benny och resten av gänget se nykläckta sköldpaddeungar kravla sig ner till havet.
Fiskeprylarna är nu nerpackade, så nästa fiske för deltagarna i årets Drömresa kommer bli i kallare farvatten på hemmaplan.
Benny har många heta fiskeupplevelser att berätta när han kommer hem till Sverige. Historierna kommer att handla om sailfish på cirka 35 kilo, haj på cirka 60 kilo, job-fish, gulfienad tonfisk, wahoo, bonito och mycket annat. Hedemorabon Benny har dessutom lagt sig till med lyxiga vanor och är numera van att bli uppassad som en kung.
Nu blickar vi framåt, mot nästa Drömresa och att få guida nästa vinnare. Så får du en fin fisk, glöm inte att rapportera in den till Abus och Fiskejournalens tävling Recordfisken!
Maria Ålander

Några glada Drömreseresenärer med fisk som ska bli middag för campens gäster. Från vänster: Drömresevinnaren Benny Hellström, Fiskejournalens Martin Falklind, Abus Håkan Persson. (Foto: Maria Ålander)


Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta