Resultatet av närkontakt med fjärsing[/caption]I Sverige finns varken skorpionfiskar eller kubmaneter, men i våra vatten simmar en fisk som kan leverera ett giftigt stick.
" /> En fisk med sting | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
En fisk med sting

Resultatet av närkontakt med fjärsing

Resultatet av närkontakt med fjärsing. Foto: Mats Johansson

I Sverige finns varken skorpionfiskar eller kubmaneter, men i våra vatten simmar en fisk som kan leverera ett giftigt stick.
I höstas var Mats Johansson ute efter makrill i Göteborgs södra skärgård, då en fjärsing högg tag i häcklan. När den skulle krokas av kände Mats hur något vasst trängde in i ringfingerspetsen. Det var gifttaggen på fiskens gällock.
– Det brände till och gjorde fruktansvärt ont, säger Mats. Hans kamrat ringde sjukvårdsupplysningen, och fisket fick avbrytas för ambulanstransport till sjukhuset.
När de kom fram hade fingret svullnat upp till en storlek som tvingade läkarna att såga bort förlovningsringen. En blåsa stor som en vindruva bildades på fingertoppen, och fortfarande, ett halvår senare, har Mats ont i lederna efter sticket.

Råd i mobilen

Röda Korset har utvecklat en första hjälpen-applikation till iPhone och Android-telefoner. Den är gratis att ladda ner, och kan ge tips som är guld värda när olyckan är framme på det här sättet.
Till fjärsingstick rekommenderas hett vatten, då värme neutraliserar giftet. Kaffetermosen fungerar i brist på annat, bara man aktar sig för brännskador.
Mats Johansson fortsätter fiska, men uppmanar andra att ta det försiktigt om en fjärsing hugger på kroken.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta