En härlig fiskehistoria

Olof Johansson med sitt nya alster Född fiskare. Boken ges ut av Isaberg Förlag och finns redan ute i handeln. (Foto: Morgan Fihn)

Det moderna svenska sportfisket har utvecklats från nästan ingenting till en folkrörelse under 1900-talet. Ingen kunde vara bättre skickad att skildra den utvecklingen än Olof Johansson som nu släpper boken Född fiskare.
Olof Johansson var med och startade Fiskejournalen på 1970-talet och var under många år tidningens chefredaktör. Han har en unik kunskap om svenskt sportfiskes utveckling, förvärvad vid ett skrivbord som korsades av alla nya grepp och uppfinningar inom fisket – men även när han stod utvadad i Ätran eller på gungande däck i Skagerrak.
I den spännande, tankeväckande och roliga boken låter Olof oss följa med på en härlig tur, från barndomens toppknutna mete till tunga spöböj mot laxälvens bjässar. Det är en resa som bjuder på en paradox; den rika fisktillgången har tagits ifrån oss, men sportfisket har ändå utvecklats till en folkrörelse tack vare nya metoder, nya redskap och fiske efter andra arter. Boken fungerar också som en väckarklocka:
– Den ger dagens sportfiskare och makthavare en mall för hur bra fisket kan bli igen, om vi fattar rätt beslut, säger Olof.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...