Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
En härlig fiskehistoria

Olof Johansson med sitt nya alster Född fiskare. Boken ges ut av Isaberg Förlag och finns redan ute i handeln. (Foto: Morgan Fihn)

Det moderna svenska sportfisket har utvecklats från nästan ingenting till en folkrörelse under 1900-talet. Ingen kunde vara bättre skickad att skildra den utvecklingen än Olof Johansson som nu släpper boken Född fiskare.
Olof Johansson var med och startade Fiskejournalen på 1970-talet och var under många år tidningens chefredaktör. Han har en unik kunskap om svenskt sportfiskes utveckling, förvärvad vid ett skrivbord som korsades av alla nya grepp och uppfinningar inom fisket – men även när han stod utvadad i Ätran eller på gungande däck i Skagerrak.

I den spännande, tankeväckande och roliga boken låter Olof oss följa med på en härlig tur, från barndomens toppknutna mete till tunga spöböj mot laxälvens bjässar. Det är en resa som bjuder på en paradox; den rika fisktillgången har tagits ifrån oss, men sportfisket har ändå utvecklats till en folkrörelse tack vare nya metoder, nya redskap och fiske efter andra arter. Boken fungerar också som en väckarklocka:
– Den ger dagens sportfiskare och makthavare en mall för hur bra fisket kan bli igen, om vi fattar rätt beslut, säger Olof.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Svartmunnad smörbult, en hona och en hane. Foto: Jörgen Wiklund
Nya fisken – nu ska den både stoppas och nyttjas

Det är många som följer händelseutvecklingen kring fiskarten svartmunnad smörbult, med anledning av att den bland annat letar sig norrut längs Östersjöns kust. Forskare vid SLU ska nu ta fram en handlingsplan.

De ska nämligen ta fram kunskap som kan förhindra att den sprider sig till sötvatten – och kanske rentav blir till en resurs i stället.
”Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter”, konstaterar SLU i ett pressmeddelande.

Det är genom ett 4-årigt projekt som forskarna vill förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör. De ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske.

När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten, enligt pressmeddelandet. Läs mer här på SLU.

Du kanske även gillar detta