Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
En härlig sommargädda

Sommar, solsken och en härlig djupvattengädda. Kan det bli bättre? Jo, man kan så klart anmäla den till 100-klubben, precis som Joakim Gravin gjorde.
Joakim, som bor i Strängnäs, berättar att han var ute efter gädda en solig junidag och bestämde sig för att söka i de djupare delarna av sjön. På tafsen satt ett klassiskt Atom-drag och Joakim lät det sjunka ungefär halvvägs mot botten innan han började veva.
På tredje kastet högg det, men när Joakim började drilla kändes det konstigt. Linan hade snott sig runt spötoppen när han trädde spöet och nu fick han drilla med stor försiktighet för att inte knäcka linan. Gäddan var pigg och drillen tog bortåt 40 minuter. Efter mätning till 104 centimeter simmade hon snabbt mot botten igen och Joakim kunde skriva in ett nytt personbästa.
Svenne Andersson

Joakim Gravin med en härlig sommargädda som högg när han fiskade på lite djupare vatten än vanligt.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta