Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vilken art är detta? Svaret finns i artikeln nedan. Foto: Jörgen Wikström
En nära fiskupplevelse – känner du igen arten?

Ingen fisk är den andra lik. Det konstaterar Jörgen Wiklund, som under flera år rest land och rike runt för att fotografera Sveriges alla 52 sötvattensarter. Nu är hans bok klar. Ser du exempelvis vilken fisk det är på bilden ovan?

Gädda i närbild. Foto: Jörgen Wikström

Fotografen och SLU-medarbetaren Jörgen Wiklund har verkligen gått på djupet för att sätta fokus på svenska sötvattensfiskar. Med ett specialbyggt akvarium i baksätet och en 225-liters tank i skuffen har han prickat av fisk efter fisk, och nu är boken färdig.
– Jag ville ha fiskarna levande för att kunna fånga deras ”rätta jag”. Och deras utseende är verkligen fascinerande – ingen fisk är den andra lik, säger Jörgen Wiklund på SLU:s hemsida.

Alla svenska arter utom havsnejonöga finns med, eftersom den minskat drastiskt i antal och därför är strikt fredad. Fisken på den stora bilden ovan är förresten svartmunnad smörbult.
Texterna i boken är skrivna av författaren och vetenskapsjournalisten Mats Ottosson. Bra jobbat, säger vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu uppmanas både svenska tjejer och killar att söka till utbildningen i Kiruna. Foto: Anders Lundin
Sökes: Fler svenska fiskare till utbildning i Kiruna

Satsningen med en internationell utbildning för fiskeguider i Kiruna visade sig vara helt rätt. Det har nämligen strömmat in anmälningar från Europa inför starten. Nu efterlyses dock fler svenska flertagare.

Det är en entusiastisk Dan Mella som ringer till Fiskejournalens redaktion. Han är samordnare i projektet Fishing Kiruna Lapland, och en av frontfigurerna för den nya fiskeguideutbildningen, som går under namnet Kiruna Fishing School.

Utbildningen är 1-årig och startar 2 augusti och pågår till 29 juli 2022.
– Det har varit ett stort intresse för utbildningen från andra länder, vilket såklart känns fantastiskt. Däremot inser vi att budskapet kanske inte riktigt gått fram i Sverige, eftersom vi har få anmälningar härifrån, berättar Dan Mella.

Hans uppmaning till Fiskejournalens läsare är därför att sprida ordet om utbildningen, så att även intresserade svenskar kan haka på detta spännande tåg redan i höst.
– Kiruna har haft en positiv utveckling inom besöksnäringen senaste 10 åren inte minst genom Icehotel som en världsattraktion. Kiruna är enligt mig den bäst lämpade platsen för en sådan utbildning. Vi har sju fritt strömmande älvar, cirka 6 000 sjöar och enorma arealer med fjäll, skog och i synnerhet ett fantastiskt fiske. Förutom ovan nämnda tillgångar har Kiruna en utvecklad infrastruktur på plats, betonar Dan Mella.

Här kan du läsa mer om Kiruna Fishing School, och hur du anmäler dig!

Du kanske även gillar detta