Paul Svensson vill kunna laga fisk även i framtiden. Foto: Jakob Fridholm[/caption]Världens fiskefartyg slänger bort sju miljoner ton fisk om året. Fish Fight-kampanjen arbetar för att stoppa dumpningen, och Paul Svensson, känd kökschef och matmissionär, hör till dem som stöder initiativet.
" /> En ren resursvåldtäkt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
En ren resursvåldtäkt

Paul Svensson vill kunna laga fisk även i framtiden. Foto: Jakob Fridholm

Paul Svensson vill kunna laga fisk även i framtiden. foto: Jakob Fridholm

Världens fiskefartyg slänger bort sju miljoner ton fisk om året. Fish Fight-kampanjen arbetar för att stoppa dumpningen, och Paul Svensson, känd kökschef och matmissionär, hör till dem som stöder initiativet.
För en kock som har lagat mat både i TV-rutan och på topprestauranger som F12 och Bon Lloc är råvarorna givetvis viktiga. Därför reagerar Paul Svensson starkt på den omfattande dumpningen av fisk.
– Det är en ren resursvåldtäkt, säger han till Fiskejournalen. Det måste finnas andra sätt.
Som kock tror Paul Svensson att restaurangerna kan inspirera andra genom att servera fisk som fångats på ett hållbart sätt.
– Jag tror på ett mer småskaligt och nära fiske, säger han. Vi i restaurangbranschen har ett ansvar när vi väljer fisk.

Fisk för framtiden
Paul Svensson har lagat mat på prestigefyllda tävlingar som Bocuse d’or, men han har också engagerat sig för en bättre vardagskost. I programmet Matakuten i TV4 tog han strid för skolmaten och barnens rätt att äta ordentligt.

Enligt Paul Svensson måste vi tänka på framtida generationer även när vi förvaltar fiskbestånden. Dagens regelverk, som leder till omfattande slöseri i form av dumpning, tycker han inte är inte hållbart.
– Om femtio år kommer vi kanske inte kunna äta fisk över huvud taget, säger Paul Svensson. Vi måste komma ihåg att vi inte är de sista människorna på jorden.

Läs mer om dumpning här.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta