En ren resursvåldtäkt

Paul Svensson vill kunna laga fisk även i framtiden. Foto: Jakob Fridholm

Paul Svensson vill kunna laga fisk även i framtiden. foto: Jakob Fridholm

Världens fiskefartyg slänger bort sju miljoner ton fisk om året. Fish Fight-kampanjen arbetar för att stoppa dumpningen, och Paul Svensson, känd kökschef och matmissionär, hör till dem som stöder initiativet.
För en kock som har lagat mat både i TV-rutan och på topprestauranger som F12 och Bon Lloc är råvarorna givetvis viktiga. Därför reagerar Paul Svensson starkt på den omfattande dumpningen av fisk.
– Det är en ren resursvåldtäkt, säger han till Fiskejournalen. Det måste finnas andra sätt.
Som kock tror Paul Svensson att restaurangerna kan inspirera andra genom att servera fisk som fångats på ett hållbart sätt.
– Jag tror på ett mer småskaligt och nära fiske, säger han. Vi i restaurangbranschen har ett ansvar när vi väljer fisk.

Fisk för framtiden
Paul Svensson har lagat mat på prestigefyllda tävlingar som Bocuse d’or, men han har också engagerat sig för en bättre vardagskost. I programmet Matakuten i TV4 tog han strid för skolmaten och barnens rätt att äta ordentligt.
Enligt Paul Svensson måste vi tänka på framtida generationer även när vi förvaltar fiskbestånden. Dagens regelverk, som leder till omfattande slöseri i form av dumpning, tycker han inte är inte hållbart.
– Om femtio år kommer vi kanske inte kunna äta fisk över huvud taget, säger Paul Svensson. Vi måste komma ihåg att vi inte är de sista människorna på jorden.

Läs mer om dumpning här.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...