Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
En riktig trasselgädda

Det var tack vare ett rejält rulltrassel som Jonas Lilja kunde landa och bokföra den här snygga 111-centimetaren. Den anmäler han till 100-klubben, tillsammans med en gädda på 105 centimeter.
Jonas Lilja, som bor i Upplands Väsby, nyttjar de fina gäddvattnen i Roslagen och fick i början av maj två gäddor som kvalar in i 100-klubben. Den större av de båda small på när Jonas fiskade vid Norrtälje och hade fått trassel på sin Ambassaeur. Just när han fixat till det och började veva igen så small det på den Zam tail som hängde i linändan. Efter en stund kunde en snygg och välsvarvad gäddmadam på 111 centimeter bärgas.
En knapp vecka senare var Jonas ute i Furusund. Då blev det ingen rulltrassel, men i alla fall en fin gädda på 105 centimeter.
Svenne Andersson

En fin 111-centimetare som högg precis när Jonas Lilja börjat veva efter ett rulltrassel.

En fin 111-centimetare som högg precis när Jonas Lilja börjat veva efter ett rulltrassel.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta