Intäkter från Dalmores nya whisky-serie ska rädda laxälvar.[/caption]Det skotska destilleriet Dalmore vill rädda laxen med hjälp av sprit. Fyra älvar har fått inspirera varsin whisky, och en tiondel av intäkterna går till restaurering av lekområden.
" /> En stänkare för laxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
En stänkare för laxen

Intäkter från Dalmores nya whisky-serie ska rädda laxälvar.

Intäkter från Dalmores nya whisky-serie ska rädda laxälvar.

Det skotska destilleriet Dalmore vill rädda laxen med hjälp av sprit. Fyra älvar har fått inspirera varsin whisky, och en tiondel av intäkterna går till restaurering av lekområden.
Älvarna Dee, Tay, Spey och Tweed är legendariska för sitt laxfiske. Det är inte för inte som Spey har givit namn till ett flugkast, men vattendragen är hotade. Flera viktiga områden håller på att gro igen, vilket gör det svårt för laxen att leka.
Dalmore har tidigare gjort en dryck tillägnad älven Dee, som snabbt sålde slut och drog in mer än en halv miljon kronor till miljövårdsåtgärder. Nu hoppas man kunna upprepa succén med de älvar som går under namnet the big four.
Man har försökt fånga älvarnas karaktär i whiskyform, bland annat med aromer som jasmin, päron och mandarin. Serien kallas the Dalmore river collection, och varje flaska kostar omkring 450 kronor. Tio procent av priset avsätts till förmån för respektive älv, så för den som vill hjälpa alla fyra gäller det att köpa hela serien.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta