En tragedi för bonitofisket

De senaste veckorna har nästan hela sportfiskesverige haft boniotfeber. En spännande gäst skrämde bort hösttröttheten och vi vallfärdade till Bua. Nu säljs boniton i Göteborgs Fiskhamn.
Genom Team Isolas blogg fick vi i morse reda på att tre lådor bonito sålts på Fiskauktionen i Göteborg i morse. Vi ringde naturligtvis upp fiskauktionen för att få uppgifterna bekräftade och ta reda på vilken båt som landat fisken. Det visade sig att det sålts bonito både i dag och i fredags. Vem som sålt boniton ville man inte berätta. Vi ringde vidare till Fiskeriverket som förvisso bekräftade att allt som landas ska rapporteras till dem men att man ville kolla med sina jurister innan man lämnade ut några uppgifter om vem som landat fisken. Kilopriset för de tre lådor på sammanlagt 29 kilo bonito som såldes i dag var strax under 90 kr. Summerar vi det totala värdet av fångsten och räknar bort de kostnader som man rimligtvis haft för att fånga och transportera fisken till Göteborg ser vi att någon tjänat några sketna tusenlappar. För havssportfisket har samma fiskar betytt ett uppsving ingen trodde var möjligt. Räknar vi snabbt på vad havsfiskeentusiasterna som dragit till Bua spenderat hamnar vi lätt på det hundradubbla!

Som vanligt när det gäller svensk fiskeförvaltning blir den enskildes girighet det som sätter stopp för de mångas rätt att nyttja fiskeresursen.  Nu handlar det dessutom om en art, som under rätt förutsättningar, kanske skulle kunnat etablera sig i Sverige. Vi har sett det förr med havsabborren och multen. Dessa bägge fiskar har för övrigt funnits i landet i över tjugo år men är fortfarande illegala invandrare utan rättsligt skydd.
Det enda rimliga är att Fiskeriverket reagerar snabbt och inför förbud för fiske med mängdfångande redskap och rimliga begränsningar för sportfisket. Tokstollar med nät i våra vatten är lika illa som tokstollar med vapen i våra skogar. För hur skulle det se ut om var och varannan människa sprang omkring och sköt en älg eller ett rådjur närhelst man hade lust? Otänkbart eller hur? I vattnet däremot kan man göra nästan vad som helst, helt lagligt. Och råkar det vara olagligt så är risken att någon skulle åka dit i det närmaste obefintlig. När ska vi ta steget från en fiskepolitik som hör hemma i en bananrepublik till en som anstår ett civiliserat land?

Ska girighet få sätta stopp för det makalöst fina botiofisket? (Foto: Anders Nicander)

Ska girighet få sätta stopp för det makalöst fina botiofisket? (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...