Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige nicander
En tragedi för bonitofisket

De senaste veckorna har nästan hela sportfiskesverige haft boniotfeber. En spännande gäst skrämde bort hösttröttheten och vi vallfärdade till Bua. Nu säljs boniton i Göteborgs Fiskhamn.
Genom Team Isolas blogg fick vi i morse reda på att tre lådor bonito sålts på Fiskauktionen i Göteborg i morse. Vi ringde naturligtvis upp fiskauktionen för att få uppgifterna bekräftade och ta reda på vilken båt som landat fisken. Det visade sig att det sålts bonito både i dag och i fredags. Vem som sålt boniton ville man inte berätta. Vi ringde vidare till Fiskeriverket som förvisso bekräftade att allt som landas ska rapporteras till dem men att man ville kolla med sina jurister innan man lämnade ut några uppgifter om vem som landat fisken. Kilopriset för de tre lådor på sammanlagt 29 kilo bonito som såldes i dag var strax under 90 kr. Summerar vi det totala värdet av fångsten och räknar bort de kostnader som man rimligtvis haft för att fånga och transportera fisken till Göteborg ser vi att någon tjänat några sketna tusenlappar. För havssportfisket har samma fiskar betytt ett uppsving ingen trodde var möjligt. Räknar vi snabbt på vad havsfiskeentusiasterna som dragit till Bua spenderat hamnar vi lätt på det hundradubbla!

Som vanligt när det gäller svensk fiskeförvaltning blir den enskildes girighet det som sätter stopp för de mångas rätt att nyttja fiskeresursen.  Nu handlar det dessutom om en art, som under rätt förutsättningar, kanske skulle kunnat etablera sig i Sverige. Vi har sett det förr med havsabborren och multen. Dessa bägge fiskar har för övrigt funnits i landet i över tjugo år men är fortfarande illegala invandrare utan rättsligt skydd.

Det enda rimliga är att Fiskeriverket reagerar snabbt och inför förbud för fiske med mängdfångande redskap och rimliga begränsningar för sportfisket. Tokstollar med nät i våra vatten är lika illa som tokstollar med vapen i våra skogar. För hur skulle det se ut om var och varannan människa sprang omkring och sköt en älg eller ett rådjur närhelst man hade lust? Otänkbart eller hur? I vattnet däremot kan man göra nästan vad som helst, helt lagligt. Och råkar det vara olagligt så är risken att någon skulle åka dit i det närmaste obefintlig. När ska vi ta steget från en fiskepolitik som hör hemma i en bananrepublik till en som anstår ett civiliserat land?

Ska girighet få sätta stopp för det makalöst fina botiofisket? (Foto: Anders Nicander)

Ska girighet få sätta stopp för det makalöst fina botiofisket? (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta