Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Engagerad för haven

Haven är vår största källa till syre och hem till 97 procent av allt liv på jorden. Inget vatten, inget liv!

74-åriga Dr Sylvia Earle har ägnat hela sitt liv åt att försöka rädda världshaven. SR Utbildningsradion sänder nu serien Earth Savers. Där intervjuas hon och levererar många skrämmande och intressant fakta om vår blå planet.
– Vi är de enda som har makten att antingen förstöra eller bevara, konstaterar Dr Sylvia Earle i den animerade intervjun på UR.se.
Under knappa 14 minuter berättar hon hur känslig vår planet är och vilken central roll haven har. Programmet är kryddat med intressanta fakta. Visste du till exempel att hela 97 procent av allt liv på jorden finns under ytan.
Klicka här för att se intervjun.
Vill du också engagera dig? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta