Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Enkät om 8-fjordar

För att få en bättre bild över hur ofta man fiskar och hur mycket fisk som tas vid sportfiske i 8-fjordarområdet genomför Fiskeriverket tillsammans med SCB, Statistiska Centralbyrån, en omfattande enkätundersökning.
8-fjordar är namnet på det stora kommunala samverkansprojektet kring fjordarna innaför Tjörn och Orust. Här finns ett stort område där endast fiske med krok och skaldjursburar är tillåtet och två mindre områden där allt fiske är förbjudet. För att kunna fastställa det samhällsekonomiska värdet av ett område som det här, där sportfisket sätts i främsta rummet, delar nu SCB ut enkäter till 4000 hushåll i närområdet. 2016 ska regleringarna i fisket utvärderas och då kommer resultatet av undersökningen vara en del av utvärderingsunderlaget.
En viktig del i projekt 8-fjordars uppdrag är att försöka återetablera de en gång så rika fiskbestånden. Dessa försök har väckt intresse långt utanför landets gränser.
För mer info klicka HÄR
Anders Nicander

8-fjordars projektledare Niclas Åberg sätter ut ålyngel i Havstensfjorden, en av de 8 fjordarna. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta