Enorm fluglax från Kalixälven

Mattias Holmström firade nationaldagen med en drömlax på 117 centimeter och 17.4 kilo. Foto: Mattias Holmström

Lågt vatten, urstark ström och ett angränsande vattenfall – ja, förutsättningarna att landa en stor lax var inte optimala när Mattias Holmström gav sig ut med tvåhandsspöt i Kalixälven. Ändå lyckades han fånga sitt livs lax på 17.4 kilo!

Kalixälven är en fantastisk laxälv där vild lax vandrar upp i stort antal. Men att fånga dem är inte lätt och allra svårast är det i de korta poolerna vid Jokkfallet. Är vattnet dessutom lågt blir strömmen kraftig vilket ökar laxens chans att nå den 700 meter långa forsen där all lax förloras.
– Det här kan mycket väl vara Europas mest extrema laxvatten. Här uppe tappas de flesta stora fiskar, men det bidrar också till tjusningen, förklarar Mattias.
För honom är det den tidiga säsongen som gäller, då laxen är blank och urstark.

Jag måste ha tappat över 100 stora laxar under alla mina år här uppe

– Den nystigna laxen står högst i kurs. Men i år har det varit lågt vatten vilket är till fiskens fördel om den krokas. Jockfallets översta pool är bara 100 meter lång och lyckas fisken ta sig ut i forsen är det kört. Därför gäller det att den hugger på rätt ställe och att man drillar den med hård press på lång lina. Då kan man eventuellt lyckas, men det händer inte ofta. Särskilt inte om fisken är riktigt stor. Jag har fångat väldigt många laxar i storleksordningen 12-13 kilo och en toppfisk på 14.8, men att landa en fisk på över 15 kilo är extremt svårt just här. Jag måste ha tappat över 100 stora laxar under mina år här uppe, berättar Mattias.

Därför räknade han nog inte med att landa någon storlax när han på nationaldagen vadade ut i det extremt låga vattnet. I tafsens ände satt en egenbunden laxfluga på nästan 14 centimeter.

Mattias egenbundna ”phatagorva” med brun vinge. Foto: Mattias Holmström

Efter en kort tid kom det efterlängtade hugget på precis rätt ställe, högt upp i poolen.
– Jag kände tidigt att den var stor och den rusade direkt. Jag försökte hålla fisken på lång lina och hela tiden hålla den på rätt sida forsnacken. Men flera gånger var det bara någon meter kvar innan fisken nått den strömmande forsen. Jag lade handen på rullen och satte stenhård press som till slut fick in fisken mot land. När den vältrade sig i ytan kunde vi se hur stor den var och därefter var spänningen hög. Jag började tvivla på om utrustningen skulle hålla och först när fisken var håvad kunde jag pusta ut, berättar han.

”Jag har kämpat i 20 år och har nu äntligen fått min drömfisk”

Mattias, som genom åren har fångat många fina laxar, rankar den här fisken allra högst.
– Jag har kämpat i 20 år och har nu äntligen fått min drömfisk. Den gav ett nytt personbästa och togs under svårast tänkbara förhållanden. Det känns faktiskt riktigt skönt, avslutar han.

Stort grattis till en fantastiskt prestation!

Hans Hällman

Publicerad: 09 June 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: