Martin Jensen från Sportfiskeakademin flugfiskade upp en gädda på 131 centimeter vid Forshagaforsen i Klarälven. Martin Jensen från Sportfiskeakademin flugfiskade upp en gädda på 131 centimeter vid Forshagaforsen i Klarälven.[/caption] " /> Enorm gädda från Klarälven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Enorm gädda från Klarälven
Martin Jensen från Sportfiskeakademin flugfiskade upp en gädda på 131 centimeter vid Forshagaforsen i Klarälven.

Martin Jensen från Sportfiskeakademin flugfiskade upp en gädda på 131 centimeter vid Forshagaforsen i Klarälven.

I slutet av mars hårdsatsade Martin Jensen och Carl-Martin Vennefjord på gädda vid Forshagaforsen i Klarälven. Snö och minusgrader hindrade inte grabbarna – och inte heller en gammelgädda på fantastiska 131 centimeter, som slukade Jensens driftande fluga.
De båda gäddfiskarna studerar på Sportfiskeakademin i Forshaga och har satsat målmedvetet på stor gädda i Klarälven. Ett vattendrag med gäddpotential enligt de båda.
– Det simmar mycket stor fisk i Klarälven och letar man länge nog så kanske man har turen med sig som vi hade denne dag, säger Martin.
Innan fullträffen med 131-centimetaren hade de tappat sju ordentliga gäddor och haft kontakt med ännu fler. Carl-Martin hade dessutom fånget en madame på 113 centimeter. En fångst de båda var nöjda med.

– Vi gick i land efter en stund för att ta det lite lugnt, och jag bestämde mig för att prova lite. Ett kast senare och två hemtagningar satt den där, fortsätter fångstmannen.
Den enorma gäddan högg på en skitmört (Bauerstyle) driftande i strömmen.
Vill du följa deras framfart, följ dom på Instagram. Sök efter Drytrout (Martin) och Callemarre (Carl-Martin).
Fiskejournalen tackar för rapporten och gratulerar till fångsten.
Här nedan kan du se en video från fångsttillfället.
httpv://youtu.be/tJAA0simA9Q
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta