[/caption] " /> Enorm piggvar till Kolbeck | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Enorm piggvar till Kolbeck

Tur, timing och talang – och en avundsvärd uthållighet - har gjort Nicklas Kolbeck till en av landets i särklass skickligaste sportfiskare. Piggvaren på bilden väger 6,4 kilo och förmodligen den största piggvar som fångats vid riktat fiske i svenska vatten. (Foto: Anders Nicander)

Piggvarfisket i landets kanske mest intressanta marina område, 8-fjordarområdet kring Tjörn och Orust, är just nu helt glimrande. Förra veckan fångade Anders Christensson en piggvar på 5,3 kilo som vi berättat om tidigare. I dag på morgonen fångade mästerfiskare Nicklas Kolbeck en piggvar på hela 6,4 kilo.
Fisket efter stor piggvar på grunt vattnet i vattnen innanför Orust är utan tvekan det mest spektakulära fiske man kan uppleva i en svensk skärgård. Fiskarna är många, de är stora och miljön är världsunik. Att fisket är så bra just här beror på att endast fiske med krok och burar är tillåtet. Torsk, kolja och bleka är helt fredade och inom ett par områden råder totalt fiskeförbud.

Redan långt innan projektet utvärderats kan vi konstatera att 8-fjordars idéer kan ge oss fisken tillbaka. Så vad väntar nio på Björn Risinger, Generaldirektör på Havs- och Vattenmyndigheten. När får vi fler ”8-fjordar”?
Nicklas Kolbecks enorma piggvar togs på insidan av Orust på mycket grunt vatten. Fisken fångades med ”sight-fishing” med en vattenkikare. Betet var en långsmal jigg.
Läs tidigare notiser om piggvar.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta