Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Enorma vattenmängder drar fram i västra Jämtland, och det finns snö kvar i fjällen. Här en bild från Tännforsen. Foto: Malin Bergman
Enorma väggen av vatten försenar fiskesäsongen

Nu är den här – och det med besked. Vårfloden i södra Norrland slår till med sådan kraft att fiskesäsongen helt enkelt får skjutas fram på flera håll.

Fiskejournalen intervjuade för en tid sedan Stig Torniainen i Järpen som spådde en sen och kraftig vårflod. Med facit i hand kan vi ge honom helt rätt. I västra Jämtland är det översvämningar på flera håll just nu, med ett av de högsta flödena på 100 år. Åreälven, den övre delen av Indalsälven, trycker just nu fram med mellan 550–600 kubikmeter vatten i sekunden. Rekordet för de senaste 20 åren är slaget med stor marginal, och folk har vallfärdat till välkända Tännforsen och Ristafallet för att beskåda skådespelet.

Detta innebär såklart även att fisket påverkas. Att flugfiska är inte att tänka på under dessa omständigheter, utan vattnet bör ned till runt 100 kubikmeter innan det går att vada.

Även i Hårkan och Långan är det mycket mer vatten än normalt, och nivåerna bör sjunka med omkring 75 procent innan vadning är att tänka på. Mycket talar för att kulmen har varit och att det vänder nedåt, men vi uppmanar alla som tänkt att fiska i regionen att hålla koll på Vattenregleringsföretagens hemsida.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta