Eon drar tillbaka ansökan

Älvräddarna vill att EU-domstolen prövar Eon:s ansökan – för att få till en prejudicerande dom. Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Sommaren 2009 ansökte Eon om att få riva Rundbackens kraftstation i Medelpad. Man ville bygga en ny effektivare anläggning på samma plats. Nu har kraftbolaget beslutat sig för att dra tillbaka sin ansökan.  Men är detta bra, egentligen?
Mark- och miljödomstolen fick tillbaka ärendet efter att mark- och miljööverdomstolen sagt ja till Eon:s ansökan om effektivisering av Rundbackens kraftverk i Timrå kommun.
Miljödomstolen, som avslog ansökan i första turen, skulle nu sätta villkoren för verksamheten. Men de ansåg att ärendet var för svårt att avgöra med hänsyn till de regler om ickeförsämring som finns i EU:s ramvattendirektiv. Därför beslöt man att skicka fallet till EU-domstolen för ett så kallat förhandsavgörande. Något som nu inte behövs, eftersom Eon dragit tillbaka sin ansökan.

Är detta en seger eller inte?
Älvräddarnas ordförande, Christer Borg kommenterar:

– Det hade varit bra att få ett förhandsavgörande från EU, eftersom de oftast tolkar sina direktiv strikt. Chansen att vi fått ett för miljön positivt förhandsbesked var stort och det är det som vi tror att Eon nu beaktat när de drar tillbaka sin ansökan.
– Ett bra beslut från vårt synsätt skulle få en prejudicerande effekt som också skulle påverka andra ärenden, både pågående och kommande projekt med effektiviseringar och nybyggen av vattenkraft. Kraftindustrin riskerade helt enkelt att få det mycket mer komplicerat i framtiden, vilket de nu försöker stoppa genom att dra tillbaka sin ansökan.

Älvräddarna kommer nu att hemställa till Kammarkollegiet om en omprövning av Rundbackens kraftverks nuvarande tillstånd, allt för att vattnet ska kunna uppnå ”God Ekologisk Status senast år 2021”.
Läs tidigare notiser om Eon och Rundbacken.
Morgan Fihn

 

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...