Eon överklagar

Miljödomstolen avslog Eon vattenkrafts ansökan, men kraftbolaget ger sig inte. Nu överklagar man beslutet till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt. (Foto: Jennie Zetterqvist/Dagbladet)

Sommaren 2009 ansökte Eon om att få riva Rundbackens kraftstation i Medelpad. Man ville riva den gamla och bygga en ny anläggning. Miljödomstolen gav avslag men nu väljer man att överklaga.
– Det är rätt väg att gå, säger informationschefen Jonas Andrén till dagbladet.se.
Miljödomstolen menade att riskerna med att riva och bygga ny anläggning var för stora i proportion till den ringa mängd energivinst som skulle uppnås. I domen skrev man: ”Motsvarande mängd elkraft borde kunna produceras på annat sätt med bättre förväntad lönsamhet och med en mindre grad av miljö­påverkan”. Man ansåg även att projektet var en olägenhet enligt miljöbalken.
Trots detta väljer Eon att överklaga domen.
– Vi har analyserat alla våra alternativ grundligt och kommit fram till att det här är rätt väg att gå, säger Jonas Andrén till Dagbladet.se.
Christer Borg, Älvräddarna, ställer sig frågande till Eon och deras miljötänk.
– När riksdagen hade utfrågning om biologisk mångfald i höstas var Eon:s vice vd och deras biolog där för att redogöra för ett bra sätt att arbeta i frågan. När de nu får avslag från miljödomstolen då de vill lägga en å i ett en tub – så överklagar de beslutet. Jag tycker det är ett mycket märkligt miljöarbete, säger Christer.
Jonas Andrén anser till motsats mot miljödomstolen och Älvräddarna att projektet tar miljöaspekten på största allvar..
– Vi tycker fortfarande att det här är ett bra projekt som gör det möjligt att öka produktionen av förnybar el samtidigt som de lokala miljöfrågorna kan hanteras på ett bra sätt, säger Jonas Andrén till Dagbladet.se.
Här kan du läsa hela artikeln.
Vill du lära dig mer om vattenkraft och dess miljöpåverkan? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...