Eon vill lägga ån i ett rör

Eon vill leda Laxsjöåns vatten i ett rör i stället för åfåran. (Foto: Stig Carlsson, Outsidepix)

Kraftbolaget Eon vill nästintill torrlägga Laxsjöån för att leda vatten till Rundbackens vattenkraftverk i Ljustorp, Medelpad. Bolagets informationschef Jonas Andrén ser inga ekologiska problem med att flytta vatten från åfåran till en plasttub.
Kraftbolaget Eon vill i gräva ner en drygt fyra kilo meter lång plaststub för att leda Laxsjöåns vatten direkt från Storlaxsjön till Rundbackens kraftverk. Kvar i åfåran vill Eon lämna 100 liter/sekund, trots att länsstyrelsen förordar minst 350 liter/sekund. Eon:s informationschef Jonas Andrén tycker däremot inte att de är snåla.
– När det tycker jag inte. Periodvis rinner 90 liter/sekund i ån, detta kommer enbart från läckage i våra dammluckor. Nu vill vi ju öka till 100 liter/sekund.
Hittills har samtliga remissinstanser varit emot planerna att förlägga ån i ett rör. Såhär säger Andrén om motståndet.
– Jag har respekt för deras åsikter, men tycker ändå att projektet är bra.
Han menar att det finns en möjlighet att förena produktion av el och bevarande av natur och ekologi – och att man skulle kunna göra detta på ett bra sätt. Hur detta är tänkt, går han inte in på.
Elisabet Nilsson från Naturskyddsföreningen i Timrå menar att stora naturintressen riskeras om vattnet i Laxsjöån skulle ledas i en plasttub.
– Jag vet att det finns utter här. Det finns strömstare, forsärla och öring i ån. Det är fin bottenfauna. Jag kan inte föreställa mig att man ska få döda den här ån, säger hon till Sr.se.
Eon ser en stor effektiviseringspotential med projektet, men enligt Sr.se men för E.ON s totala produktion handlar det om en ökning på mindre än en promille. Då reportern påtalar detta ändrar sig Andrén och menar att projektet är en principsak.
Läs tidigare notiser om Eon och Rundbackens vattenkraftverk.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...