Annons
Eriks makalösa trippel förde laget till Svensktoppen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Erik Petersson med årets största anmälda gädda i Svenska Specimentävlingen. Foto: Privat
Eriks makalösa trippel förde laget till Svensktoppen

Det börjar dra ihop sig till sista ronderna i Svenska Specimentävlingen. I toppen hittar vi just nu Team Mött – där en av årets mest framgångsrika fångstmän återfinns.

Erik med sin makalösa lax.

Svenska Specimentävlingen samlar flera av de absolut skickligaste artjägarna i landet, och de åker kors och tvärs över riket i jakten på storfiskar. Fiskejournalen har redan berättat om Erik Peterssons makalösa abborre på 2 520 gram, och när den senaste rapporten kring tävlingen släpptes så står det klart att han ligger bakom ställningen i toppen. Eriks lag Team Mött har en ganska betryggande ledning före tvåan Umeå Specimen och trean C4 Specimen.

Faktum är att Erik fångat både årets största anmälda gädda på 15 700 gram (Lödde å) och årets största lax på hela 23 000 gram utanför Blekinges kust.

Frågan är om någon sportfiskare någonsin tidigare levererat en sådan trippel på svensk mark under en och samma säsong? Vi undrar också hur laget tänker lägga upp taktiken för att säkra segern Svenska Specimentävlingen.
– Vi kör på som vanligt och försöker sprida ut våra team kamrater på de arter vi har mest att hämta på, hälsar Erik Petersson, som vunnit tävlingen en gång tidigare med laget med The art of Fishing.
Här kan du läsa om storyn när han fångade sin drömabborre. Här hittar du också ställningen i Svenska Specimentävlingen.

 

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta