Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Erik Petersson med årets största anmälda gädda i Svenska Specimentävlingen. Foto: Privat
Eriks makalösa trippel förde laget till Svensktoppen

Det börjar dra ihop sig till sista ronderna i Svenska Specimentävlingen. I toppen hittar vi just nu Team Mött – där en av årets mest framgångsrika fångstmän återfinns.

Erik med sin makalösa lax.

Svenska Specimentävlingen samlar flera av de absolut skickligaste artjägarna i landet, och de åker kors och tvärs över riket i jakten på storfiskar. Fiskejournalen har redan berättat om Erik Peterssons makalösa abborre på 2 520 gram, och när den senaste rapporten kring tävlingen släpptes så står det klart att han ligger bakom ställningen i toppen. Eriks lag Team Mött har en ganska betryggande ledning före tvåan Umeå Specimen och trean C4 Specimen.

Faktum är att Erik fångat både årets största anmälda gädda på 15 700 gram (Lödde å) och årets största lax på hela 23 000 gram utanför Blekinges kust.

Frågan är om någon sportfiskare någonsin tidigare levererat en sådan trippel på svensk mark under en och samma säsong? Vi undrar också hur laget tänker lägga upp taktiken för att säkra segern Svenska Specimentävlingen.
– Vi kör på som vanligt och försöker sprida ut våra team kamrater på de arter vi har mest att hämta på, hälsar Erik Petersson, som vunnit tävlingen en gång tidigare med laget med The art of Fishing.
Här kan du läsa om storyn när han fångade sin drömabborre. Här hittar du också ställningen i Svenska Specimentävlingen.

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta