[/caption] " /> Erkänner export av dioxinlax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Erkänner export av dioxinlax

Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. (Foto: Svt Play)

Blekingefiskarnas centralförening sålde giftig Östersjölax olagligt till Frankrike. Enligt SVT var orsaken att de ville hjälpa det kustnära kustnära laxfisket att överleva.
Förra veckan slog Livsmedelsverket larm att över 100 ton östersjölax hade sålts till Frankrike. SVT Blekinge undersökte vad som låg bakom försäljningen och ett anonymt tips ledde till Blekingefiskarnas centralförening.
– Den franske kunden ville köpa lax av oss och gjorde gällande att de proverna han tog visade att dioxinvärdena var okej, säger föreningens ordförande Lars-Erik Åstrand.
Livsmedelsverket gick nyligen ut och varnade för fortsatt höga halter av miljögift i fet fisk från Östersjön, exempelvis lax. Läs notisen.
Läs mer och se inslaget här nedan.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta