Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Esbjörn Möllerström har lyckats fånga två gäddor över 18 kilo. Foto: Privat
Esbjörn om sin andra 18-kilosgädda: ”Inte klokt”

Att fånga en gädda över 18 kilo i svenska vatten är ytterst få sportfiskare förunnat. Att fånga två stycken borde vara en omöjlighet. Esbjörn Möllerström trodde knappt sina ögon när han såg vad som låg i håven.

Vem kommer att slå Esbjörn Mölllerström och hans enorma gädda under 2021? Foto: Privat

Det blev stor uppståndelse när Esbjörn Möllerström rapporterade in sin enorma gädda från Lödde å till Svenska Speciemintävlingen 14 mars. Gäddan fick han i februari på mete, och den vägde hela 18 180 gram!
Mycket talar för att det är den största gäddan som kommer att fångas under hela 2021.
– Jo, det var någonting i hästväg. När den låg i håven med ryggen upp så tänkte jag: ”detta är inte klokt, vad är det för monster”, säger Esbjörn Möllerström till Fiskejournalen.

Längden var bara 124 centimeter, vilket vittnar om vilken kondition gäddan var i.

– De är så tjocka i Lödde å, så det är längden som avgör helt och hållet. Vi började att mäta den för att stilla nyfikenheten, och vi gissade på 16–17 kilo. Att den skulle dra iväg över 18 var lite oväntat, säger Esbjörn.

 

Inte personligt rekord
Esbjörn arbetar som lärare på Fiske- och Vattenvårdslinjen på Önnestadsgymnasiet, och hans gädda blev förstås snabbt en snackis bland både personal och elever.
Men faktum är att detta inte ens var Esbjörns personliga rekord.
– Nej, jag har faktiskt en gädda på 18,6 kilo från 2003, även den från Lödde å. När jag började på skolan så hade några av eleverna koll på det, och tydligen förde det viss respekt med sig, säger Esbjörn och skrattar.
Hur många svenskar som lyckats fånga två gäddor över 18-kilo står skrivet i stjärnorna, men Esbjörns egna efterforskningar visar att det åtminstone finns två till i historien.

Avslutningsvis så undrar vi förstås hur kampen med jättefisken var?
– Det var mest tungt. Det är så kallt i vattnet den här årstiden, så det blir inga spektakulära hopp. Men de är otroligt ryggbreda och fullmatade i Lödde å.
Stort grattis säger vi på Fiskejournalen till en fantastisk bedrift.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta