Eskil Erlandsson vill förbjuda dumpning

Eskil Erlandsson (C) välkomnar ett förbud mot dumpning. Foto: Johan Ödmann (bilden är ett montage)

Eskil Erlandsson (C) välkomnar ett förbud mot dumpning. Foto: Johan Ödmann (bilden är ett montage)

Maria Damanaki, EU-kommissionär för fiske och havsfrågor, föreslår ett förbud mot dumpning av fisk. Sveriges fiskeminister, Eskil Erlandsson (C), välkomnar förslaget.
– Jag är den främste förespråkaren för ett sådant förbud, säger han till Fiskejournalen.

Vid ett möte i början av mars lade kommissionär Maria Damanaki fram ett förslag om förbud för EU-ländernas fiskeministrar. Eskil Erlandsson, som deltog i mötet, är positivt inställd. Han tycker att EU borde följa vårt grannland i väster, där det sedan länge är förbjudet att slänga fisk.
– Norge har varit duktiga när det gäller utkast.
Att fullt ätbar fisk slängs överbord på grund av brister i regelverket väcker ilska i många sportfiskarhjärtan. Därför har Fiskejournalen inlett ett samarbete med Fish Fight-kampanjen, vars krav på ett europeiskt dumpningsförbud samlat över 650.000 namnunderskrifter.
– Det påverkar självklart, säger Eskil Erlandsson, som även hoppas att de mindre progressiva krafterna i EU tar intryck av opinionen.
– Jag önskar att kampanjen riktar in sig mot länder som inte vill lika mycket, till exempel Spanien.

Förbudet i praktiken

Det finns olika förslag på hur ett förbud ska utformas, men Eskil Erlandsson förespråkar ett system där landningskvoter är lika med fångstkvoter. Det innebär i klartext att fiskaren måste ta med sig allt han fångar till hamnen.
– Det är lättast och mest praktiskt, säger fiskeministern.
Alternativet är så kallad effortreglering, där man tilldelar fartygen fiskedagar i stället för fångstmängder. Eskil Erlandsson menar dock att den modellen inte är lika rättvis.
– Det kan innebära problem för det småskaliga fisket. Till exempel är små fartyg ofta mer väderberoende, säger han.
Den gemensamma europeiska fiskepolitiken skall reformeras till år 2013, och fiskeministern tror att ett förbud kan ingå i det nya regelverket.
– Jag hoppas att kommissionen står fast vid det här förslaget, säger han. Utkasten är ett slöseri med en viktig naturresurs. Vi skulle kunna ha mycket nytta av fisken om den finge vara kvar.
Enligt Eskil Erlandsson handlar frågan i grunden om vårt förhållande naturen.
– Min devis är att vi ska bruka, inte förbruka, säger han.

Klicka här om du vill läsa mer och stödja vår kampanj mot dumpning.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...