Eskil Erlandsson (C) välkomnar ett förbud mot dumpning. Foto: Johan Ödmann (bilden är ett montage)[/caption]Maria Damanaki, EU-kommissionär för fiske och havsfrågor, föreslår ett förbud mot dumpning av fisk. Sveriges fiskeminister, Eskil Erlandsson (C), välkomnar förslaget.
" /> Eskil Erlandsson vill förbjuda dumpning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Eskil Erlandsson vill förbjuda dumpning

Eskil Erlandsson (C) välkomnar ett förbud mot dumpning. Foto: Johan Ödmann (bilden är ett montage)

Eskil Erlandsson (C) välkomnar ett förbud mot dumpning. Foto: Johan Ödmann (bilden är ett montage)

Maria Damanaki, EU-kommissionär för fiske och havsfrågor, föreslår ett förbud mot dumpning av fisk. Sveriges fiskeminister, Eskil Erlandsson (C), välkomnar förslaget.
– Jag är den främste förespråkaren för ett sådant förbud, säger han till Fiskejournalen.

Vid ett möte i början av mars lade kommissionär Maria Damanaki fram ett förslag om förbud för EU-ländernas fiskeministrar. Eskil Erlandsson, som deltog i mötet, är positivt inställd. Han tycker att EU borde följa vårt grannland i väster, där det sedan länge är förbjudet att slänga fisk.
– Norge har varit duktiga när det gäller utkast.
Att fullt ätbar fisk slängs överbord på grund av brister i regelverket väcker ilska i många sportfiskarhjärtan. Därför har Fiskejournalen inlett ett samarbete med Fish Fight-kampanjen, vars krav på ett europeiskt dumpningsförbud samlat över 650.000 namnunderskrifter.
– Det påverkar självklart, säger Eskil Erlandsson, som även hoppas att de mindre progressiva krafterna i EU tar intryck av opinionen.
– Jag önskar att kampanjen riktar in sig mot länder som inte vill lika mycket, till exempel Spanien.

Förbudet i praktiken

Det finns olika förslag på hur ett förbud ska utformas, men Eskil Erlandsson förespråkar ett system där landningskvoter är lika med fångstkvoter. Det innebär i klartext att fiskaren måste ta med sig allt han fångar till hamnen.
– Det är lättast och mest praktiskt, säger fiskeministern.
Alternativet är så kallad effortreglering, där man tilldelar fartygen fiskedagar i stället för fångstmängder. Eskil Erlandsson menar dock att den modellen inte är lika rättvis.
– Det kan innebära problem för det småskaliga fisket. Till exempel är små fartyg ofta mer väderberoende, säger han.
Den gemensamma europeiska fiskepolitiken skall reformeras till år 2013, och fiskeministern tror att ett förbud kan ingå i det nya regelverket.
– Jag hoppas att kommissionen står fast vid det här förslaget, säger han. Utkasten är ett slöseri med en viktig naturresurs. Vi skulle kunna ha mycket nytta av fisken om den finge vara kvar.
Enligt Eskil Erlandsson handlar frågan i grunden om vårt förhållande naturen.
– Min devis är att vi ska bruka, inte förbruka, säger han.

Klicka här om du vill läsa mer och stödja vår kampanj mot dumpning.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta