”Eskil försöker försvara galenskapen”

– Dagens fiskepolitik ger helt uppenbart färre fiskar i våra vatten. Ska sportfiskebranschen fortsätta utvecklas i positiv riktning så är tillgången på fisk av avgörande betydelse.

Efter Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken var det många som reagerade starkt. Fiskeriminister Eskil Erlandsson övertygade inte och många hörde av sig till Fiskejournalen. Företrädare från sportfiskebranschen är inget undantag, Abu:s sverigechef Jan Sjöblom ansluter till Fiskejournalens brevkampanj – och riktar hård kritik mot ministern.
Abu:s Jan Sjöblom konstaterar att Uppdrag granskning visade resursslöseriet med laxen på ett bra sätt.
– Det som överraskar är ansvarig ministers svar på de frågor som ställs. Det är väl helt uppenbart att han inte egentligen kan tycka det han säger, men står ändå och försöker försvara galenskapen ”in absurdum”, säger Sjöblom.
Våra politiker har som bekant lyckats dåligt med att förvalta resursen vildlax och Abu:s sverigechef ser ökad makt till forskarna som en del i lösningen. Han tycker även att kraftbolagen borde tvingas att bygga fiskvägar och att laxfällor och mängdfångande redskap inte hör hemma i älv- och åmynningar.
– Alla måste ta ansvar.

Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna?
Att en bristfällig laxpolitik drabbar sportfiskebranschen råder inget tvivel om.
– Med en utvecklad fiskevård och vettig fiskeripolitik skulle sportfisketurismen kunna öka mångfalt i Sverige.  Vi talar möjlighet till 1000- tals arbetstillfällen och stora skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.
Jan Sjöblom avslutar med några funderingar riktade till minister Eskil Erlandsson.
– Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna för våra fiskarter? Har vi råd att tacka nej till alla arbetstillfällen som samtidigt skulle skapas?
Svaret borde vara enkelt…

Självklart har Jan skickat ett brev till Eskil Erlandsson via Fiskejournalens webbformulär – och uppmanat alla sina anställda att göra det. Gör det du också, och se till att din omgivning också gör det.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brevet. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

 

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...