[/caption] " /> "Eskil försöker försvara galenskapen" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Eskil försöker försvara galenskapen”

– Dagens fiskepolitik ger helt uppenbart färre fiskar i våra vatten. Ska sportfiskebranschen fortsätta utvecklas i positiv riktning så är tillgången på fisk av avgörande betydelse.

Efter Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken var det många som reagerade starkt. Fiskeriminister Eskil Erlandsson övertygade inte och många hörde av sig till Fiskejournalen. Företrädare från sportfiskebranschen är inget undantag, Abu:s sverigechef Jan Sjöblom ansluter till Fiskejournalens brevkampanj – och riktar hård kritik mot ministern.
Abu:s Jan Sjöblom konstaterar att Uppdrag granskning visade resursslöseriet med laxen på ett bra sätt.
– Det som överraskar är ansvarig ministers svar på de frågor som ställs. Det är väl helt uppenbart att han inte egentligen kan tycka det han säger, men står ändå och försöker försvara galenskapen ”in absurdum”, säger Sjöblom.

Våra politiker har som bekant lyckats dåligt med att förvalta resursen vildlax och Abu:s sverigechef ser ökad makt till forskarna som en del i lösningen. Han tycker även att kraftbolagen borde tvingas att bygga fiskvägar och att laxfällor och mängdfångande redskap inte hör hemma i älv- och åmynningar.
– Alla måste ta ansvar.

Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna?
Att en bristfällig laxpolitik drabbar sportfiskebranschen råder inget tvivel om.
– Med en utvecklad fiskevård och vettig fiskeripolitik skulle sportfisketurismen kunna öka mångfalt i Sverige.  Vi talar möjlighet till 1000- tals arbetstillfällen och stora skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.
Jan Sjöblom avslutar med några funderingar riktade till minister Eskil Erlandsson.
– Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna för våra fiskarter? Har vi råd att tacka nej till alla arbetstillfällen som samtidigt skulle skapas?
Svaret borde vara enkelt…

Självklart har Jan skickat ett brev till Eskil Erlandsson via Fiskejournalens webbformulär – och uppmanat alla sina anställda att göra det. Gör det du också, och se till att din omgivning också gör det.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brevet. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta