[/caption] " /> "Eskil försöker försvara galenskapen" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Eskil försöker försvara galenskapen”

– Dagens fiskepolitik ger helt uppenbart färre fiskar i våra vatten. Ska sportfiskebranschen fortsätta utvecklas i positiv riktning så är tillgången på fisk av avgörande betydelse.

Efter Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken var det många som reagerade starkt. Fiskeriminister Eskil Erlandsson övertygade inte och många hörde av sig till Fiskejournalen. Företrädare från sportfiskebranschen är inget undantag, Abu:s sverigechef Jan Sjöblom ansluter till Fiskejournalens brevkampanj – och riktar hård kritik mot ministern.
Abu:s Jan Sjöblom konstaterar att Uppdrag granskning visade resursslöseriet med laxen på ett bra sätt.
– Det som överraskar är ansvarig ministers svar på de frågor som ställs. Det är väl helt uppenbart att han inte egentligen kan tycka det han säger, men står ändå och försöker försvara galenskapen ”in absurdum”, säger Sjöblom.

Våra politiker har som bekant lyckats dåligt med att förvalta resursen vildlax och Abu:s sverigechef ser ökad makt till forskarna som en del i lösningen. Han tycker även att kraftbolagen borde tvingas att bygga fiskvägar och att laxfällor och mängdfångande redskap inte hör hemma i älv- och åmynningar.
– Alla måste ta ansvar.

Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna?
Att en bristfällig laxpolitik drabbar sportfiskebranschen råder inget tvivel om.
– Med en utvecklad fiskevård och vettig fiskeripolitik skulle sportfisketurismen kunna öka mångfalt i Sverige.  Vi talar möjlighet till 1000- tals arbetstillfällen och stora skatteintäkter till vår gemensamma välfärd.
Jan Sjöblom avslutar med några funderingar riktade till minister Eskil Erlandsson.
– Har vi råd att avstå från att förbättra förutsättningarna för våra fiskarter? Har vi råd att tacka nej till alla arbetstillfällen som samtidigt skulle skapas?
Svaret borde vara enkelt…

Självklart har Jan skickat ett brev till Eskil Erlandsson via Fiskejournalens webbformulär – och uppmanat alla sina anställda att göra det. Gör det du också, och se till att din omgivning också gör det.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brevet. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

 

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta