Eskil har ”svarat” – igen!

Eskil Erlandsson misslyckas återigen med att svara på Fiskejournalens frågor. (Ill: Jax)

För andra gången i rad lyckas landsbygdsminster Eskil Erlandsson att svara på Fiskejournalens frågor – utan att svara på dem. Nu kokar vi ned våra frågor till en enda och hoppas på tredje gången gillt för Eskil.
Den 21 november 2012 handlade SVT:s Uppdrag granskning om laxpolitiken. Efter programmet var det många som reagerade starkt på landsbygdsminister Eskil Erlandssons uttalanden. Fiskejournalen startade då en brevkampanj för att får svar på de frågor som väcktes under tv-programmet. Efter drygt 3100 brev svarade Eskil Erlandsson första gången. I det två sidor långa brevet från ministern, hittade vi dock inte ett enda svar.
Detta ledde till att brevkampanjen förlängdes, denna gång med tydliga och numrerade frågor. När drygt 5000 brev skickats, gjorde ministern ännu ett försök. Så här inleder han sitt svarsbrev:
”Det är glädjande att se ett så stort engagemang kring bevarandet av laxen i Östersjön och det är ett engagemang som jag delar. Jag tänkte här svara på de nya frågeställningar som tas upp i brevet…”

Inga svar
Återigen hittar vi inte ett enda svar på våra frågor, trots att Erlandsson tagit sig tid att skriva ett två sidor långt brev. Vi tar nu nya tag och byter taktik. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind förklarar.
– Vi kräver svar på alla frågor, men från och med nu kommer vi fokusera på en fråga i taget.
Vi vill börja med det faktum att ministern inte litar på de siffror som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har tagit fram för ett hållbart uttag av lax i Östersjön. Enligt ministern är ICES beräkningar för ”orapporterad fångst” (tjuvfiske, husbehovsfiske mm) för höga. Istället hänvisar han till ”kommissionens egna inspektionsresor” där de enligt Erlandsson inte alls funnit något som tyder på stora mängder orapporterad fångst.
– Han menar vidare att det är just detta faktum som gör att han inte väljer att följa ICES råd, utan i stället röstat för en dubbelt så hög kvot som ICES rekommenderar, säger Martin Falklind.
Nu kör vi ”steg-för-steg” metoden med Eskil Erlandsson. Den första och kanske viktigaste frågan lyder:

Du säger att du inte litar på de siffror som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, har tagit fram för ett hållbart uttag av lax i Östersjön. Enligt dig är ICES beräkningar för ”orapporterad fångst” (tjuvfiske, husbehovsfiske mm) för höga. Istället hänvisar du till ”kommissionens egna inspektionsresor” där ni inte alls funnit något som tyder på stora mängder orapporterad fångst.
Du säger att det just är detta faktum som gör att du har röstat för en dubbelt så hög laxkvot som ICES rekommenderar.
När och hur genomfördes dessa inspektionsresor, och hur gjorde ni era beräkningar av den orapporterade fångsten?

Redan nu kan du klicka dig vidare till vår sida Engagera dig för att skicka frågan till Eskil. Där hittar du även Eskils senaste ”svar”.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...