Prenumerera på nyhetsbrevet!

FISKEBLOGGAR

fiskodlingar

Nedgång för flera viktiga fiskarter i Nordsjön

Sill, skarpsill, tobis och vitlinglyra är viktiga för yrkesfisket, men också för Nordsjöns ekosystem. Nu visar en dansk studie att dessa arter är under hård press. Sedan 1993 har fiskarna blivit mindre och ger dessutom upphov till färre avkommor.

Stopp för fiskodling i Storsjön

Företaget Bright Water Fish har fått avslag på sin ansökan om storskalig kassodling i Jämtländska Storsjön. Beslutet avslutar en lång juridisk process – och välkomnas av många som värnat om sjön.

Resistenta gener funna i fiskmat

Forskare har hittat antibiotikaresistenta gener i fiskmjöl som används till mat i fiskodlingar. Flera av dessa kan potentiellt leda till resistens mot mänsklig antibiotika. Forskarnas slutsats är fiskmat spelar en betydande roll för spridning av antibiotikaresistenta gener till bottensediment.

Bagerijäst kan få odlingsfisk att växa

De vanligaste proteinkällorna i dagens fiskodlingar är soja- och fiskmjöl. Användandet ifrågasätts dock eftersom produkterna även är viktiga för människor. Statens lantbruksuniversitet har därför forskat på alternativa proteinkällor och upptäckt att bagerijäst kan fungera lika bra – så länge det inte överdoseras.

Regnbåge marknadsförs som norsk fjordöring

Norsk fiskindustri marknadsför ständigt nya fiskråvaror gentemot kockar och restauranger. Senaste produkten är ”norsk fjordöring”, som egentligen är nordamerikansk regnbåge. – Norsk fjordörret är ännu inte helt känd bland svenskar vilket är synd. Det är en fantastisk råvara som kräver mycket lite av kocken, vilket passar bra i sommartider, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef för Norges sjömatråd.

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Laddar