George Tone från Malmö presenterar sig ännu en gång för Fiskejournalens läsare. Den här gången med en av de största inrapporterade gäddorna senaste halvåret, nämligen på 14,7 kilo. " /> Ett hugg på 20 timmar – var jättegädda på 14,7 kilo | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
George Tone med bonusfisken på 14,7 kilo. Foto: Privat
Ett hugg på 20 timmar – var jättegädda på 14,7 kilo

George Tone från Malmö presenterar sig ännu en gång för Fiskejournalens läsare. Den här gången med en av de största inrapporterade gäddorna senaste halvåret, nämligen på 14,7 kilo.

George Tone är en rutinerad vertikalfiskare, och har några verkligt imponerande noteringar i storfiskregistret. Exempelvis kan nämnas hans svenska torsk på 24,82 kilo från 2013, och 11-kilosgös från 2018. Nu har han även satt nytt personligt rekord på gädda, och det hela utspelade sig timmarna innan luciadagen, nämligen 12 december på en skånsk sjö.

– Jag var ute för att jaga gös, och fiskade två dagar från morgon till kväll, men hade inte fått ett enda napp innan den här fisken kom, berättar George för Fiskejournalen.

Det som inträffade var att han såg ett väldigt stort eko under båten, under ett stim med småfisk, och han började hoppas att det var en gös i rekordformat.

– När jag kom igenom stimmet med jiggen på 9 meters djup så högg det med detsamma. Det kändes som att fisken tuggade betet, och när jag gjorde mothugg så satt den fast.

George beskriver drillningen som spännande, men ganska odramatisk. Gäddan var trots sin storlek ganska lugn, vilket förstås kan bero på det kalla vattnet. Han fick upp den i båten, och kunde börja dokumentera sin monsterfångst.

– Gäddan gled omkring lite på mätbrädan, men den var åtminstone 126 centimeter lång, och 57 centimeter i omkrets. Det här kommer jag att leva länge på, säger en glad George Tone som konstaterar att de oväntade besöken oftast är de roligaste.

Missa inte heller att läsa om Gustav Fälts 14-kilosgädda:

https://www.fiskejournalen.se/hur-stor-ska-egentligen-gustavs-favoritgadda-bli/

 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta