Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ett lyckat byte

Mona Widén går omkring och gratulerar sig själv till att hon prövade ett nytt fiskevatten. I lilla Halltorpsån drog hon nämligen den största id hon nånsin fått.
Mona, som bor i Påryd i östra Småland, har under senare år dragit åtskilliga bamsefiskar i närbelägna Läckebyån. Men den ån är avstängd i år och därför beslöt sig Mona för att prova Halltorpsån i stället.
”Provade några olika platser först, men fick fick bara några mindre på långspö. Flyttade sedan lite längre upp i ån, där jag fiskade med matchspö för första gången i strömmande vatten. Efter en stund fick jag ett hugg som jag krokade. Kände att det var en tung fisk och efter vägning visade det sig vara den största id jag nånsin fått”, skriver Mona i anmälan till Recordfisken.

Iden vägdes till 3273 gram, vid en längd av 59 centimeter. En mycket stor id, som dock fattas några hekto för att hota det 20 år gamla idrekordet på 3570 gram. Det hålls av välkände Mörrumsfiskaren Karl-Heinz Kleine som fick iden när han spinnfiskade efter havöring i Pukaviksbukten.
Svenne Andersson

Mona Widén visar upp den mycket fina iden som hon fick på matchspö i Halltorpsån.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta