" /> "Ett vidrigt slöseri" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
"Ett vidrigt slöseri"

Den norska kustbevakningen upptäcker regelbundet dumpning av fisk, trots att det är förbjudet i norsk zon. Filmen är ett exempel på hur det kan se ut när en trålare gör sig av med oönskad fisk.
– Regelverket tvingar idag yrkesfiskarna till utkast. Det är därför politikernas ansvar att ändra reglerna och förbjuda dumpningen, säger Jan Isakson, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.

Miljöorganisationen är en av många som stöder Fish Fight-kampanjen. Enligt Greenpeace hotar dumpningen både det marina ekosystemet och framtiden för fiskerinäringen. Jan Isakson menar också att de stora volymer som dumpas leder till osäkerhet när beståndens storlek ska beräknas. I princip dör all fisk som kastas av tryckförändringar och andra skador, men kontrollen är dålig.

– De verkliga fångsterna höljs i dunkel. Ingen vet egentligen hur mycket fisk som fångas. Därför ser Greenpeace positivt på de övervakningskameror som just nu provas ombord på fiskefartyg. Förhoppningsvis kan de ge en sannare bild av fiskets påverkan på livet i haven, säger han.

Vägen framåt
I Norge är det förbjudet att dumpa fisk och Greenpeace anser att EU borde följa deras exempel.
– Det som fångas ska landas, säger Jan Isakson.
Däremot är ett dumpningsförbud inte tillräckligt som enskild åtgärd. Bland annat vill man kraftigt begränsa den destruktiva fiskemetoden bottentrålning och styra över fisket mot mer selektiva metoder. Dessutom måste bli bättre på att ta hand om den fisk vi fångar.
– Arbetet måste ske på flera fronter, där den kanske viktigaste enskilda åtgärden är att inrätta ett nätverk av marina reservat, stängda för fiske. Dagens reservat är pappersparker utan riktigt skydd, säger Jan Isakson.
Frågan om dumpning är i högsta grad storpolitik, som måste lösas inom ramen för reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Men Greenpeace rekommenderar vanliga konsumenter att välja miljömärkt fisk för att driva utvecklingen åt rätt håll. Den som vill engagera sig kan också mejla politikerna via Fish Fight-kampanjens hemsida, och kräva ett stopp för dumpning av fisk.
– Det är ett vidrigt slöseri som måste stoppas, säger Jan Isakson.

Läs mer om Fish Fight-kampanjen och dumpning här.

Erik KohlströmRelaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta