”Ett vidrigt slöseri”

Den norska kustbevakningen upptäcker regelbundet dumpning av fisk, trots att det är förbjudet i norsk zon. Filmen är ett exempel på hur det kan se ut när en trålare gör sig av med oönskad fisk.
– Regelverket tvingar idag yrkesfiskarna till utkast. Det är därför politikernas ansvar att ändra reglerna och förbjuda dumpningen, säger Jan Isakson, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.

Miljöorganisationen är en av många som stöder Fish Fight-kampanjen. Enligt Greenpeace hotar dumpningen både det marina ekosystemet och framtiden för fiskerinäringen. Jan Isakson menar också att de stora volymer som dumpas leder till osäkerhet när beståndens storlek ska beräknas. I princip dör all fisk som kastas av tryckförändringar och andra skador, men kontrollen är dålig.
– De verkliga fångsterna höljs i dunkel. Ingen vet egentligen hur mycket fisk som fångas. Därför ser Greenpeace positivt på de övervakningskameror som just nu provas ombord på fiskefartyg. Förhoppningsvis kan de ge en sannare bild av fiskets påverkan på livet i haven, säger han.

Vägen framåt
I Norge är det förbjudet att dumpa fisk och Greenpeace anser att EU borde följa deras exempel.
– Det som fångas ska landas, säger Jan Isakson.
Däremot är ett dumpningsförbud inte tillräckligt som enskild åtgärd. Bland annat vill man kraftigt begränsa den destruktiva fiskemetoden bottentrålning och styra över fisket mot mer selektiva metoder. Dessutom måste bli bättre på att ta hand om den fisk vi fångar.
– Arbetet måste ske på flera fronter, där den kanske viktigaste enskilda åtgärden är att inrätta ett nätverk av marina reservat, stängda för fiske. Dagens reservat är pappersparker utan riktigt skydd, säger Jan Isakson.
Frågan om dumpning är i högsta grad storpolitik, som måste lösas inom ramen för reformen av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Men Greenpeace rekommenderar vanliga konsumenter att välja miljömärkt fisk för att driva utvecklingen åt rätt håll. Den som vill engagera sig kan också mejla politikerna via Fish Fight-kampanjens hemsida, och kräva ett stopp för dumpning av fisk.
– Det är ett vidrigt slöseri som måste stoppas, säger Jan Isakson.

Läs mer om Fish Fight-kampanjen och dumpning här.

Erik KohlströmAnnons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...