Johan Bjelkendal har fått äran att fotografera flera abborrar över 2 kilo denna säsong. Äntligen fick han själv ta plats framför kameran – och detta med den hittills största spöfångade abborren i år. " /> Etta på svensktoppen i år – "fotografen" fick sin drömfisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Johan Bjelkendal med årets hittills största abborre. Foto: Privat
Etta på svensktoppen i år – "fotografen" fick sin drömfisk

Johan Bjelkendal har fått äran att fotografera flera abborrar över 2 kilo denna säsong. Äntligen fick han själv ta plats framför kameran – och detta med den hittills största spöfångade abborren i år.

Det fortsätter alltså att rapporteras in fiskar som passerat 2-kilossträcket denna magiska abborresäsong. Förra veckan berättade vi om Vicktor Hallensjö som tog ledningen i svenska årsligan 2020 med en fisk från Rögle dammar på 2560 gram. Nu passeras han av Johan Bjelkendal som baxade upp en borre på otroliga 2610 gram, fördelat på 51.5cm.

Smått chockad över storleken.

– Det känns fantastiskt kul att jag än så länge fångat den tyngsta spöfångade abborren 2020. Speciellt när det finns så många duktiga sportfiskare där ute. Tänk bara hur många kast det har gjorts hittills i år efter abborre, säger han till Fiskejournalen.

TOGS UTANFÖR KALMARSUND

Det ska redan inledningsvis noteras att denna jättefisk togs utanför förbudszonen i Kalmarsund, och den var som sagt väldigt efterlängtad.

– Jag har varit med och fotat några riktigt fina pjäser som tryckt ner vågarna ett par hekton över 2 kilo. När ska det bli min tur, frågade sig Johan innan han och Tobias Berger åkte ut med båten 2 april.

– Vi började fiska runt 9-tiden. Hade helt okej fiske och drygt 2 timmar senare när Anders Josefsson och Jerry Widell ansluter så har jag och Tobbe landat runt 15 stycken borrar och missat en hel del hugg. Anders och Jerry ankrar upp cirka 30 meter ifrån oss och det tar väl inte mer än 10 minuter innan Anders landar sin första abborre för dagen, och inte vilken abborre som helst heller. Nytt pb för Anders och den väger 2 220 gram, lyckan är total i deras båt, berättar Johan.

Och snart skulle glädjevågen nå deras egen båt. De funderade på att byta plats, men så plötsligt får Johan ett stumt hugg när jiggen ligger på botten.

– Jag känner att den är tung och sträcker mig efter håven, men den ena vågen har trasslat in sig i håvnätet så jag ber Tobbe om hjälp. Han löser det och håvar fisken. Den är stor, den är jättestor! Den där är garanterat över 2 kilo tänker jag. Vi stoppar den i vågpåsen och väger med min våg. Den står och fladdrar på strax över 2600 gram.

TRODDE INTE PÅ VÅGEN

Johan utgick faktiskt från att vikten inte stämde, kunde den verkligen vara så stor?

– Jäkla våg, den har ju inte vägt fel innan. Vi får väga med din våg också, säger jag till Tobias. Även där samma resultat. I detta läge har både Anders och Jerry sett vad vi håller på med och ropar ”hur mycket väger den?”. Vi båda är smått chockade, alltså båda vågar står och pendlar mellan 2610-2640 gram. Det slutar med att de kommer upp jämsides med oss och vi väger även med Anders våg, och även den står och pendlar på 2600–2640g. Det är egentligen då jag förstår hur stor den är och brister ut i ett glädjevrål.

De åker till land och kontrollväger fisken till 2610 gram – en otroligt grov fisk från mun till stjärtspole.

Frågan är då hur Johan ska kunna toppa denna fisk – och om han ens behöver fiska mer denna säsong ..?

– Nu när vårsäsongen efter abborre börjar lida mot sitt slut så kommer jag fiska efter havsöring tills i början av juni ungefär. Jag är uppvuxen på Öland och där kan man uppleva fantastiskt havsöringsfiske med rätt kunskaper. Därefter ska jag faktiskt bara ta det lugnt och försöka njuta av sommaren, så gott det går i dessa märkliga tider, konstaterar en nöjd Johan Bjelkendal.

Läs även om denna gigantiska abborre:

11 dygns väntan gav årets största abborre

 

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jon Sköld, ordförande i Svenska Karpklubben, tar kamp för karpfisket. Foto: Privat
Karpklubben ryter till mot förbud: ”Beklämmande"

Förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten väcker vrede hos många metare. Svenska Karpklubben tar strid för sportfisket efter arten, och kallar förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten för beklämmande.

Fiskejournalen skrev tidigare i veckan om att Sportfiskarna underkänner delar i remissen kring invasiva arter från Havs- och Vattenmyndigheten, åtminstone när det gäller förslaget om att förbjuda etableringar av nya karpvatten.

Även Svenska Karpklubben stämmer in i den klagosången.
– Jag fick denna remiss vid årsskiftet och det var beklämmande att se att den tendens som pågått en tid tillbaka vad gäller synen på karp fortsatt har ett fäste inom somliga myndigheter, säger klubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

Han anser att man applicerar extremtillstånd från helt andra delar av världen, och att man med dessa målar upp en riskbild i Sverige, men som utifrån praktiska resultat av karpodling och utplantering i flera hundra år i Sverige inte har någon relevans eller grundlag.
– Det är tråkigt att något som gång på gång visat sig fungera så bra i Sverige, vad gäller att skapa nya möjligheter till ett spännande sportfiske efter karp och en givande sysselsättning för ung som gammal istället skall utpekas som ett problem. Speciellt när inga praktiska exempel tyder på detta, säger Jon Sköld.

Hur upplever du att branschen reagerade på förslaget?
– Eftersom karpfisket fortsatt inte är alls lika utbrett i Sverige i jämförelse med exempelvis predatorfisket, som kan bedrivas i vilken sjö som helst, är det såklart begränsat med hur stor branschen egentligen är. Men antalet utövare och intresserade är ju på uppgång och ser man i Europa är det här fisket enormt. Självklart har detta förslag mottagits med frustration och uppgivenhet, bland utövare och intresserade, speciellt eftersom det inte finns något relevant grundlag som bekräftar den riskbild som målas upp, så skall inte förfarandet gå till på myndighetsnivå.

Vilka argument har du själv mot förslaget?
– Jag skulle säga karpens oförmåga att etablera sig här, att dagens föreskrifter fungerat bra, samt att skydda möjligheterna till utveckling och tillgängliggöra sportfisket för folk.
– Karpen har odlats och planterats ut i de flesta vattensystem söder om Dalälven sedan 1500-talet, kanske tidigare. Under 1900-talet bedrevs odlingsanstalter exempelvis i regi av Södra Sveriges Fiskeriförening, med syfte att etablera naturliga reproducerande bestånd av karp, för att ge uttag till husbehov. Men de praktiska försöken gav inte resultat och arten har än i dag ej klarat att etablera sig naturligt i vatten med övrig konkurrens och normal fauna.

Enligt Jon är karpen i princip utkonkurrerad av samtliga övriga arter som leker tidigare på året i Sverige och i kombination med lång vinter blir det ingen okontrollerad reproduktion.
– Detta är kanske det bästa kvittot som borde ha använts som grundlag, istället för extrema exempel utan relevans för svenska förutsättningar. Nuvarande föreskrifter innebär en individuell prövning och så bör det förbli, de praktiska erfarenheterna tyder på att det fungerar bra med utsättning av karp i svenska vatten, således bör det fortsatt vara möjligt med nyetablering under kontrollerade former.

Tillgängligt för unga
Svenska Karpklubben menar att sportfisket efter karp, likt övriga Europa, är en tillgång för människor. Att det är en meningsfull sysselsättning där man lär sig massor om naturen och om miljön vid sjöarna man besöker.
– Karpfisket kan vara en social form för friluftsliv där man kan umgås utomhus i väntan på napp, en perfekt upplevelse att introducera barn och ungdomar till och något som kan bidra positivt till folkhälsan. Detta bekräftas av exempelvis jordbruksverket som lyfter sportfisket som en av de främsta fritidsintressena bland folk i Sverige. Det måste man slå vakt om och då måste det fortsatt vara möjligt att skapa nya sportfiskevatten närmre folk där de bor. Ungdomar utan körkort och bil har ju ej möjlighet att resa långt för att besöka de förhållandevis få vatten som är, därför behövs det fler, slår Jon Sköld fast.

Du kanske även gillar detta