I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License) I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)[/caption] " /> EU avvaktar med torskkvot | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU avvaktar med torskkvot
I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

EU-kommissionen avvaktar med att förslå fiskekvot för torsk i östra Östersjön under 2015. Man vågar helt enkelt inte fatta beslut, då det råder osäkerhet om hur mycket fisk som egentligen finns.
Internationella havsforskningsrådet (ICES) rekommenderar en kraftig minskning av torskfisket då osäkerheten om hur mycket fisk som egentligen finns är stor. Det rådet följs nu också av EU – åtminstone vad gäller västra Östersjön. Där halveras kvoterna nästa år. När det gäller det betydligt mer omfattande fisket i östra Östersjön avvaktar EU tills vidare. Man siktar på att presentera en kvot i slutat av september.
Lax, skarpsill och rödspätta får också minskade kvoter 2015, Sill och strömming föreslås däremot en ökning.
Slutligt beslut om fiskekvoterna tas när EU:s jordbruks- och fiskeministrar möts i Luxemburg den 13-14 oktober.

EU:s förslag till Östersjökvoter
EU-kommissionens förslag på fiskekvoter för Östersjön 2015
Fisk och område; Antal; Jämfört med 2014
Torsk i västra Östersjön; 8 793 ton; -48%
Sill i västra Östersjön; 22 220 ton; +12%
Sill i centrala Östersjön; 170 185 ton; +51%
Sill i Rigabukten; 38 780 ton; +26%
Strömming i Bottenhavet/Bottenviken; 186 534 ton; +35%
Lax i egentliga Östersjön; 97 911 stycken; -8%
Lax i Finska viken; 10 034 stycken; -23%
Skarpsill; 199 622 ton; -17%
Rödspätta; 3 249 ton; -5%
För torsk i östra Östersjön finns ännu inget färdigt förslag.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta