I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License) I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)[/caption] " /> EU avvaktar med torskkvot | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU avvaktar med torskkvot
I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

I mitten av oktober ska beslutsfattande ministrar ta ställning till ES:s kvotförslag. (Foto: GauteBruvik/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

EU-kommissionen avvaktar med att förslå fiskekvot för torsk i östra Östersjön under 2015. Man vågar helt enkelt inte fatta beslut, då det råder osäkerhet om hur mycket fisk som egentligen finns.
Internationella havsforskningsrådet (ICES) rekommenderar en kraftig minskning av torskfisket då osäkerheten om hur mycket fisk som egentligen finns är stor. Det rådet följs nu också av EU – åtminstone vad gäller västra Östersjön. Där halveras kvoterna nästa år. När det gäller det betydligt mer omfattande fisket i östra Östersjön avvaktar EU tills vidare. Man siktar på att presentera en kvot i slutat av september.
Lax, skarpsill och rödspätta får också minskade kvoter 2015, Sill och strömming föreslås däremot en ökning.
Slutligt beslut om fiskekvoterna tas när EU:s jordbruks- och fiskeministrar möts i Luxemburg den 13-14 oktober.

EU:s förslag till Östersjökvoter
EU-kommissionens förslag på fiskekvoter för Östersjön 2015
Fisk och område; Antal; Jämfört med 2014
Torsk i västra Östersjön; 8 793 ton; -48%
Sill i västra Östersjön; 22 220 ton; +12%
Sill i centrala Östersjön; 170 185 ton; +51%
Sill i Rigabukten; 38 780 ton; +26%
Strömming i Bottenhavet/Bottenviken; 186 534 ton; +35%
Lax i egentliga Östersjön; 97 911 stycken; -8%
Lax i Finska viken; 10 034 stycken; -23%
Skarpsill; 199 622 ton; -17%
Rödspätta; 3 249 ton; -5%
För torsk i östra Östersjön finns ännu inget färdigt förslag.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta