Torsken i Östersjön går en osäker framtid till mötes. Torsken i Östersjön går en osäker framtid till mötes.[/caption] " /> Sportfiskarna: EU-beslut kan bli slutet för torsken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sportfiskarna: EU-beslut kan bli slutet för torsken
Torsken i Östersjön går en osäker framtid till mötes.

Torsken i Östersjön går en osäker framtid till mötes.

Ännu en gång ignorerades forskarnas varningar när EU:s fiskeministrar beslutade 2015 års kvoter för torskfisket i Östersjön. Beslutet kan få katastrofala ekologiska följder. Det skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande.
Internationella havsforskningsrådet hade som en försiktighetsåtgärd föreslagit en halvering av torskfisket nästa år. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht kunde inte övertyga sina ministerkollegor om den nödvändiga halveringen. En sänkning med mellan 6,5 – 22 procent för Östersjöns olika bestånd blev slutresultatet efter långa förhandlingar. Det är inte tillräckligt.
– Det är en stor besvikelse att fiskeministrarna ännu en gång bortser från forskarnas varningar. En rejäl sänkning av fiskekvoterna är nödvändig för att säkra de bestånd av torsk som fortfarande finns i Östersjön, säger Anders Karlsson generalsekreterare på Sportfiskarna.
Sportfiskarna har konsekvent drivit linjen att fiskekvoterna måste sättas efter forskarnas råd.

Läs regeringens pressrelease om torskkvoterna här.

Läs FISH, Fiskesekretariatets kommentar till torskkvoterna här.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta