Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
EU-direktiv styr sälpopulationen

Älskad och hatad. Frågan om hur stor inverkan den mycket stora sälstammen har på våra fiskbestånd rör upp känslor och svaren är fler än frågorna. (Foto: Anders Nicander)

”Ytterst är det EU:s habitatdirektiv som sätter ramarna för sälstammarnas utveckling. Och det säger att sälstammarna ska utvecklas utifrån sina ekologiska förutsättningar, vilket betyder att man inte ska ta några socioekonomiska hänsyn i de långsiktiga målen.”
Så säger Tero Härkönen från Naturhistoriska riksmuseet enligt tidningen Våra fiskevatten. Till den stundtals mycket hätska debatt som rasat här och på många andra fiskerelaterade sajter kan vi alltså lägga det faktum att EU fastslagit att sälens naturliga utbredning står över mänskliga behov och önskemål.

I samma artikel som publicerades i december 2011 kan man läsa att man från Jägareförbundets sida ser ett alldeles för krångligt regelverk som orsaken till att de sälar som myndigheterna trots allt beviljat skyddsjakt för inte skjuts.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
36 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta