Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nappa på den digitala sportfiskemässan!
Jägareförbundet: EU-förslag kan innebära begränsning av fiske

EU-kommissionen har presenterat ett förslag som nu vållar debatt. Syftet är att värna den biologiska mångfalden, men följden kan enligt Svenska Jägareförbundet bli att exempelvis möjligheten till fiske och jakt begränsas.

Kommissionens utgångspunkt är att minst 30 procent av alla havsmiljöer och landytor inom EU ska vara skyddade områden, och att 10 procent blir strikt skyddade. Enligt Svenska Jägareförbundet skulle detta kunna innebära att varken fiske, jakt eller verksamheter som gruvdrift och skogsbruk skulle vara tillåtet inom dessa 10 procent.

– Detta är en rejäl förändring i tankesätt mot vad vi har idag för skyddade områden inom EU. I dagens så kallade Natura 2000-system finns ingen presumtion mot jakt och fiske, utan snarare har dessa aktiviteter ofta ansetts bidra till områdenas värde för både natur och människa, säger Bo Sköld som är generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet, på deras hemsida.
Han reagerar starkt på att exempelvis jakt ska jämställas med gruvdrift. Hela deras pressmeddelande kan du läsa här.
Fiskejournalen återkommer när och om det presenteras fler detaljer som berör fisket.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta