Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
EU-ja till Marockoavtal

EU-byråkraterna har än en gång visat att de inte bekymrar sig om sådant som miljöförstöring och brott mot folkrätten. Sverige blev nedröstat och EU tecknar ett nytt fiskeavtal med Marocko.
In i det sista försökte Sverige stoppa fiskeavtalet med Marocko. Inte nog med att det strider mot folkrätten, eftersom fisket även sker i det ockuperade Västsaharas vatten, det är dessutom miljöförstöring. Uppdrag granskning visade övertygande att fisken därifrån mals till fiskmjöl och omvandlas till Omega 3-kapslar för lyxkonsumtion i den rika världen. Europas stora trålare skrapar effektivt rent och de afrikanska fiskarna blir arbetslösa och svälter.
Sverige fick med sig Storbritannien och Danmark på nej till avtalet, men hade behövt ytterligare ett land.
Svenne Andersson

Fisken som europeiska trålare fiskar upp i Västsaharas vatten blir till Omega 3-kapslar för konsumtion i den rika världen.


Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta