EU-kommissionen snett ute med laxkvot

lax_sportfiskarna_Sportfiskarna:
EU-kommissionen föreslår nu högre laxkvoter än forskarna på internationella havsforskningsrådet, ICES, i sitt förslag till fångstkvoter för östersjölaxen 2014.
– Så länge övriga fiskenationer fortsätter med yrkesfisket till havs efter lax är fångstkvoten det viktigaste verktyget för att skydda Östersjöns svagaste laxälvar. Det här förslaget är mycket olyckligt. Många av de svagaste laxälvarna finns i Sverige så vi uppmanar nu landsbygdsministern Eskil Erlandsson att nu följa ICES råd och minska laxkvoten ytterligare kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Kommissionen säger idag i en pressrelease att deras förslag för en oförändrad kvot på 108 421 laxar för 2014 ”är i linje med vetenskapliga råd” och att de föreslagna kvoterna skulle ligga på hållbara nivåer. Samtidigt har forskarna på ICES i sitt råd till kommissionen rekommenderat en minskning av laxkvoten med hela 28 % till 78 000 laxar.
Skillnaden mellan ICES råd och kommissionens råd beror på olika tolkningar av det faktiska fisketrycket, bland annat på omfattningen av det ej rapporterade laxfisket i framförallt Polen. Kommissionens påstående att deras förslag är i linje med vetenskapliga råd är därmed klart missvisande.
– Samtidigt som de större laxälvarna börja återhämta sig är det nödvändigt att följa forskarnas råd för att alla laxälvar ska kunna få livskraftiga bestånd. Vår linje här är tydlig: östersjölaxen är framförallt en svensk resurs som bäst utnyttjas via sportfiske avslutar Stefan Nyström.
Läs mer:
Kommissionens råd
ICES råd till kommissionen

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...