lax_sportfiskarna_Sportfiskarna: " /> EU-kommissionen snett ute med laxkvot | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU-kommissionen snett ute med laxkvot

lax_sportfiskarna_Sportfiskarna:
EU-kommissionen föreslår nu högre laxkvoter än forskarna på internationella havsforskningsrådet, ICES, i sitt förslag till fångstkvoter för östersjölaxen 2014.
– Så länge övriga fiskenationer fortsätter med yrkesfisket till havs efter lax är fångstkvoten det viktigaste verktyget för att skydda Östersjöns svagaste laxälvar. Det här förslaget är mycket olyckligt. Många av de svagaste laxälvarna finns i Sverige så vi uppmanar nu landsbygdsministern Eskil Erlandsson att nu följa ICES råd och minska laxkvoten ytterligare kommenterar Stefan Nyström, Sportfiskarnas generalsekreterare.
Kommissionen säger idag i en pressrelease att deras förslag för en oförändrad kvot på 108 421 laxar för 2014 ”är i linje med vetenskapliga råd” och att de föreslagna kvoterna skulle ligga på hållbara nivåer. Samtidigt har forskarna på ICES i sitt råd till kommissionen rekommenderat en minskning av laxkvoten med hela 28 % till 78 000 laxar.
Skillnaden mellan ICES råd och kommissionens råd beror på olika tolkningar av det faktiska fisketrycket, bland annat på omfattningen av det ej rapporterade laxfisket i framförallt Polen. Kommissionens påstående att deras förslag är i linje med vetenskapliga råd är därmed klart missvisande.

– Samtidigt som de större laxälvarna börja återhämta sig är det nödvändigt att följa forskarnas råd för att alla laxälvar ska kunna få livskraftiga bestånd. Vår linje här är tydlig: östersjölaxen är framförallt en svensk resurs som bäst utnyttjas via sportfiske avslutar Stefan Nyström.
Läs mer:
Kommissionens råd
ICES råd till kommissionen

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta