Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
EU: s fiskeavtal kan brytas

EU:s fiskeavtal med Marocko kan komma att brytas i förtid. Budget- och utvecklingsutskottet i EU-parlamentet vänder sig emot avtalet som kritiserats hårt för att vara ett brott mot folkrätten.
Sedan 1975 ockuperar Marocko det lilla landet Västsahara. Befolkningen har satts i läger i öknen och Marocko säljer landets fiskevatten till EU. För när EU:s fiskeflotta inte, på rent piratmaner, tjuvfiskar i andra nationers vatten, så köper man, på rent kolonialmaner, stulna fiskerätter.
Att detta nu skulle få ett slut tror du kanske är självklart. Men oenigheten bland EU:s fiskeministrar inför den slutliga omröstningen som äger rum 22 november är stor och utgången oviss.
HÄR kan du läsa mer.
Anders Nicander

fiskeavtal, trålare Simrishamn, yrkesfiske, Anders Nicander

EU:s fiske utanför Marocko är ett brott mot folkrätten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta