Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
EU: s fiskeavtal kan brytas

EU:s fiskeavtal med Marocko kan komma att brytas i förtid. Budget- och utvecklingsutskottet i EU-parlamentet vänder sig emot avtalet som kritiserats hårt för att vara ett brott mot folkrätten.
Sedan 1975 ockuperar Marocko det lilla landet Västsahara. Befolkningen har satts i läger i öknen och Marocko säljer landets fiskevatten till EU. För när EU:s fiskeflotta inte, på rent piratmaner, tjuvfiskar i andra nationers vatten, så köper man, på rent kolonialmaner, stulna fiskerätter.
Att detta nu skulle få ett slut tror du kanske är självklart. Men oenigheten bland EU:s fiskeministrar inför den slutliga omröstningen som äger rum 22 november är stor och utgången oviss.
HÄR kan du läsa mer.
Anders Nicander

fiskeavtal, trålare Simrishamn, yrkesfiske, Anders Nicander

EU:s fiske utanför Marocko är ett brott mot folkrätten. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta