EU sviker haven

Trots allt hårdare kritik från EU:s  medborgare valde EU:s fiskeministrar i veckan att fortsätta skövlingen av haven. Sverige bevarade denna gång sin heder och röstade nej till ett urvattnat förslag om en ny gemensam fiskeripolitik.
70 procent av fiskbestånden i europeiska vatten är överfiskade och när fisken i våra egna vatten tar slut finns det inga moraliska gränser för hur långt vi är beredda att gå för att fiskeflottorna ska få fortsätta fiska. Tjuvfiske och fiske på ockuperat vatten – under folkrättsvidriga avtal – är eller har varit en del av den gemensamma fiskeriverksamheten.
2013 ska vi få en ny gemensam fiskelagstiftning. Denna lagstiftning ligger också till grund för hur vår egen lagstiftning kommer att utformas framöver. Därför är det extra allvarligt när de krafter inom unionen som vill skapa förutsättningar för att haven ska få läka får stå tillbaka för de krafter som är beredda att tömma haven till sista fisken.
I veckan röstade EU:s fiskeministrar om ett förslag som till en början bland annat ville stoppa de så uppmärksammade utkasten där död fisk slängs tillbaka i havet för att man ska kunna fortsätta fiska efter mer värdefull fångst. Det slutliga förslaget var enligt flera experter totalt värdelöst och gör det möjligt att, med lagligt stöd, fortsätta tömma haven.

Nu faller ansvaret tungt på svenska politiker att fortsätta driva frågan och att inte gömma sig bakom EU när det gäller misskötseln av våra egna hav. Man har lovat bot och bättring och hävdar att man vill komma till rätta med problemen.  I hemmahavet Skagerrak kommer utkast vara förbjudet från och med 2013. Och Havs- och Vattenmyndigheten har en ambitiös plan om friska fiskbestånd 2020.
Att vara en del  av en union som bedriver kolonial utrotningspolitik under ytan är ingen bra utgångspunkt. Men det får aldrig bli ett försvar för våra politiker – från kommun till riksdag – när det gäller att ta sitt ansvar för våra hav och sjöar.

fiskepolitik, EU, Utkast, Nicander

EU är berett att låta fiskeflotta fiska till sista fisken är uppfiskad. (Foto: Anders Nicander)

För att läsa mer klicka här
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...