Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Europeiska röda listan

Sportfiskare i framtida generationer blir en ovanlig syn om ingenting görs, enligt EU-kommissionären med ansvar för miljö, Janez Potočnik. (Foto: Svanthe Harström)

EU:s naturarv förstörs i ett alarmerande tempo, enligt nya forskningsrön som offentliggjordes nyligen. 
Detta skriver tidningen Europaportalen.
Europeiska röda listan, som är finansierad av EU-kommissionen, är en översikt över läget för cirka 6 000 europeiska arter . Där konstateras att närmare hälften (44 %) av alla sötvattenblötdjur och nästan fyra av tio (37 %) sötvattenfiskar riskerar att utrotas.
– Vår hälsa och välfärd här i Europa och i resten av världen är beroende av varor och tjänster som naturen tillhandahåller.
I maj i år antog EU:s miljöministrar en plan som syftar till att stoppa förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster i EU till år 2020.
– Om vi inte tar itu med orsakerna kan vi få betala mycket dyrt för det.
Du hittar hela listan här. (på engelska)
Vill du engagera dig? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta