EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

Den europeiska ålen kommer delvis att fredas under 2018. Foto: Erling Svensen / WWF

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed det svenska yrkesfisket.

Det krävdes flera dagar av intensiva förhandlingar innan EU: s fiskeministrar kunde presentera ett beslut om nästa års fiskekvoter i Nordostatlanten. Majoriteten av de svenska kvoterna, exempelvis för torsk, kolja och gråsej, fastställdes i enlighet med den vetenskapliga rådgivningen från Internationella havsforskningsrådet. Torskfisket i Skagerrak kommer att öka med 39 procent jämfört med i år, delvis beroende på införandet av ett utkastförbud för torsk vid fiske efter bottenlevande arter.

I upptakten inför mötet i Bryssel hade ålfisket diskuterats flitigt, inte minst i Sverige där Alliansen valde att blockera regeringens stöd för EU-kommissionens förslag om ett gemensamt ålfiskestopp. Istället kom de med ett eget förslag, där det svenska ålfisket skulle få fortsätta.
Eftersom förslaget fick majoritet i utskottet, tack vare stöd från SD, fick Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht presentera detta inför sina europeiska ministerkollegor.
Förslaget fick inget större gehör. Istället beslutades att en säsongsstängning för fiske efter blankål införs under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september 2018 och januari 2019. Även Östersjön inkluderas, vilket innebär att de 216 yrkesfiskare med svensk licens kommer att påverkas.

Däremot regleras inte glasålsfisket i Medelhavet, något som hade gynnat ålen betydligt mer än dagens beslut, enligt Sven-Erik Bucht.
– Det här stoppet får en ytterst marginell påverkan på ålens fortlevnad och bestånd, säger han till SVT.

Inte heller WWF tror att det tillfälliga stoppet får någon avgörande effekt på ålbeståndet. Trots det så välkomnas beslutet, även om WWF hade hoppats på att all ål skulle fredas.

”Fiskestoppet på ål i tre månader under hösten 2018 är en delseger för att rädda den känsliga arten”

– Fiskestoppet på ål i tre månader under hösten 2018 är en delseger för att rädda den känsliga arten. WWF hade helst sett ett totalt stopp för allt ålfiske, men givet hur förhandlingarna sett ut så är detta ett steg i rätt riktning, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

Läs hela WWF:s kommentar till det tillfälliga ålfiskestoppet här.

Läs Havs- och vattenmyndighetens summering av kvoterna här.

Se samtliga fiskekvoter för 2018 här.

Hans Hällman

Publicerad: 13 december 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: