Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson) Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)[/caption] " /> EU:s fiskeministrar glömde sina mål | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU:s fiskeministrar glömde sina mål
Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

När EU:s fiskeministrar beslutade nyligen om kvoter för fisket i Östersjön misslyckades man leva upp till målen i den nyss genomförda reformen av EU:s fiskepolitik. De mål på maximalt uthålligt uttag till 2015 som ministrar och parlament har enats om, har redan fallit i glömska. Nu hörs kritik från många håll, bland annat från Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.
Nytillträdda landsbygdsministern Sven-Erik Bucht medger att förhandlingarna var svåra och är inte helt nöjd med utkomsten..
– Vi lyckats nå en överenskommelse som innebär ett mer hållbart fiske i Östersjön. Givetvis krävs det ytterligare åtgärder, men vi tar nu viktiga steg mot att uppfylla de mål som satts upp inom ramen för EU:s nya fiskeripolitik, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter sitt första rådsmöte.
Bland de som inte är fullt så positiva hittar man Naturskyddsföreningen, där vice ordförande Mårten Wallberg säger såhär:

– Det här är framför allt ett hot mot lax- och torskbeståndet i Östersjön. Nu är risken stor för att det här ohållbara beslutet blir vägledande inför förhandlingarna om fiskekvoter i Atlanten och även djuphavsfiskar, säger Naturskyddsföreningen.
Sportfiskarna stämmer in och generalsekreterare Anders Karlsson menar att en rejäl sänkning av fiskekvoterna är nödvändig för att säkra de bestånd av torsk som fortfarande finns i Östersjön.
– Det är en stor besvikelse att fiskeministrarna ännu en gång bortser från forskarnas varningar.

Slut på dumpning!
Från och med 2015 införs också den så kallade landningsskyldigheten i Östersjön som innebär att ingen fisk får kastas överbord utan all fångst måste föras i land.
– Alla fångster räknas till skillnad från tidigare år av från kvoten. Beslutet utgör således en större kvotsänkning för torskbestånden i Östersjön än vad procentsiffran ger uttryck för, säger landsbygdsminister Sven- Erik Bucht.

Rådet beslutade bland annat följande kvoter 2015:
>Torsk i västra Östersjön om 15 900 ton, dvs. en sänkning med 6,5 procent.
>Torsk i östra Östersjön om 51 429 ton, dvs. en sänkning med 22 procent.
>Sill i västra Östersjön om 22 220 ton, dvs. en ökning med 12 procent.
>Sill i centrala Östersjön om 163 451 ton, dvs. en ökning med 45 procent.
>Sill i Bottenviken och Bottenhavet om 158 470 ton, dvs. en ökning med 15 procent.
>Skarpsill i Östersjön om 213 581 ton, dvs. en minskning med 11 procent.
>Rödspätta i Östersjön om 3 409 ton, dvs. en oförändrad kvot.
>Lax i Östersjön om 95 928 st., dvs. en minskning med 10 procent.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta