EU:s fiskeministrar glömde sina mål

Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

När EU:s fiskeministrar beslutade nyligen om kvoter för fisket i Östersjön misslyckades man leva upp till målen i den nyss genomförda reformen av EU:s fiskepolitik. De mål på maximalt uthålligt uttag till 2015 som ministrar och parlament har enats om, har redan fallit i glömska. Nu hörs kritik från många håll, bland annat från Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.
Nytillträdda landsbygdsministern Sven-Erik Bucht medger att förhandlingarna var svåra och är inte helt nöjd med utkomsten..
– Vi lyckats nå en överenskommelse som innebär ett mer hållbart fiske i Östersjön. Givetvis krävs det ytterligare åtgärder, men vi tar nu viktiga steg mot att uppfylla de mål som satts upp inom ramen för EU:s nya fiskeripolitik, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter sitt första rådsmöte.
Bland de som inte är fullt så positiva hittar man Naturskyddsföreningen, där vice ordförande Mårten Wallberg säger såhär:
– Det här är framför allt ett hot mot lax- och torskbeståndet i Östersjön. Nu är risken stor för att det här ohållbara beslutet blir vägledande inför förhandlingarna om fiskekvoter i Atlanten och även djuphavsfiskar, säger Naturskyddsföreningen.
Sportfiskarna stämmer in och generalsekreterare Anders Karlsson menar att en rejäl sänkning av fiskekvoterna är nödvändig för att säkra de bestånd av torsk som fortfarande finns i Östersjön.
– Det är en stor besvikelse att fiskeministrarna ännu en gång bortser från forskarnas varningar.

Slut på dumpning!
Från och med 2015 införs också den så kallade landningsskyldigheten i Östersjön som innebär att ingen fisk får kastas överbord utan all fångst måste föras i land.
– Alla fångster räknas till skillnad från tidigare år av från kvoten. Beslutet utgör således en större kvotsänkning för torskbestånden i Östersjön än vad procentsiffran ger uttryck för, säger landsbygdsminister Sven- Erik Bucht.

Rådet beslutade bland annat följande kvoter 2015:
>Torsk i västra Östersjön om 15 900 ton, dvs. en sänkning med 6,5 procent.
>Torsk i östra Östersjön om 51 429 ton, dvs. en sänkning med 22 procent.
>Sill i västra Östersjön om 22 220 ton, dvs. en ökning med 12 procent.
>Sill i centrala Östersjön om 163 451 ton, dvs. en ökning med 45 procent.
>Sill i Bottenviken och Bottenhavet om 158 470 ton, dvs. en ökning med 15 procent.
>Skarpsill i Östersjön om 213 581 ton, dvs. en minskning med 11 procent.
>Rödspätta i Östersjön om 3 409 ton, dvs. en oförändrad kvot.
>Lax i Östersjön om 95 928 st., dvs. en minskning med 10 procent.

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...