Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson) Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)[/caption] " /> EU:s fiskeministrar glömde sina mål | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
EU:s fiskeministrar glömde sina mål
Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

Många menar att torsken hade behövt en rejäl sänkning av kvoterna för att ha en chans att återhämta sig. (Foto: Mathias Larsson)

När EU:s fiskeministrar beslutade nyligen om kvoter för fisket i Östersjön misslyckades man leva upp till målen i den nyss genomförda reformen av EU:s fiskepolitik. De mål på maximalt uthålligt uttag till 2015 som ministrar och parlament har enats om, har redan fallit i glömska. Nu hörs kritik från många håll, bland annat från Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna.
Nytillträdda landsbygdsministern Sven-Erik Bucht medger att förhandlingarna var svåra och är inte helt nöjd med utkomsten..
– Vi lyckats nå en överenskommelse som innebär ett mer hållbart fiske i Östersjön. Givetvis krävs det ytterligare åtgärder, men vi tar nu viktiga steg mot att uppfylla de mål som satts upp inom ramen för EU:s nya fiskeripolitik, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter sitt första rådsmöte.
Bland de som inte är fullt så positiva hittar man Naturskyddsföreningen, där vice ordförande Mårten Wallberg säger såhär:

– Det här är framför allt ett hot mot lax- och torskbeståndet i Östersjön. Nu är risken stor för att det här ohållbara beslutet blir vägledande inför förhandlingarna om fiskekvoter i Atlanten och även djuphavsfiskar, säger Naturskyddsföreningen.
Sportfiskarna stämmer in och generalsekreterare Anders Karlsson menar att en rejäl sänkning av fiskekvoterna är nödvändig för att säkra de bestånd av torsk som fortfarande finns i Östersjön.
– Det är en stor besvikelse att fiskeministrarna ännu en gång bortser från forskarnas varningar.

Slut på dumpning!
Från och med 2015 införs också den så kallade landningsskyldigheten i Östersjön som innebär att ingen fisk får kastas överbord utan all fångst måste föras i land.
– Alla fångster räknas till skillnad från tidigare år av från kvoten. Beslutet utgör således en större kvotsänkning för torskbestånden i Östersjön än vad procentsiffran ger uttryck för, säger landsbygdsminister Sven- Erik Bucht.

Rådet beslutade bland annat följande kvoter 2015:
>Torsk i västra Östersjön om 15 900 ton, dvs. en sänkning med 6,5 procent.
>Torsk i östra Östersjön om 51 429 ton, dvs. en sänkning med 22 procent.
>Sill i västra Östersjön om 22 220 ton, dvs. en ökning med 12 procent.
>Sill i centrala Östersjön om 163 451 ton, dvs. en ökning med 45 procent.
>Sill i Bottenviken och Bottenhavet om 158 470 ton, dvs. en ökning med 15 procent.
>Skarpsill i Östersjön om 213 581 ton, dvs. en minskning med 11 procent.
>Rödspätta i Östersjön om 3 409 ton, dvs. en oförändrad kvot.
>Lax i Östersjön om 95 928 st., dvs. en minskning med 10 procent.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta