[/caption] " /> Experiment rassel | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Experiment rassel

Rasselbeten lockade köldstela gäddor till hugg. (Foto: Tomas Edenfeldt)

När vattentemperaturen ligger nära noll så är det naturligt bete som gäller för att locka gäddan. Men det finns också ett annat trick. I senaste Fiskejournalen testar vi rasselbeten som väcker gäddor i vinterdvala.
I Fiskejournalen nummer 3 kan du följ med vår medarbetare Tomas Edenfeldt när han experimenterar med en ny typ av mycket högljudda rasselbeten. Han har siktet inställt på köldstela gäddor i Dalarna – och som så många gånger förr, så går det riktigt bra.
Fiskejournalen hittar du där tidningar säljs.
Provläs senaste numret, klicka här.

Relaterad nyhet från din region
22 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta