Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Värd att vårdas bättre – anser experter om flodpärlmusslan. Foto: Erik Degerman
Experter ryter till mot förslag att sänka pH-mål

Den internationellt och nationellt hotade flodpärlmusslan vållar debatt. En samling experter reagerar starkt på ett förslag från Havs- och Vattenmyndigheten att sänka pH-målet 6,2 vid kalkning av flodpärlmusselvatten till pH 6,0.

Förslaget framkom från Havs- och vattenmyndigheten under en workshop med länsstyrelsernas kalkhandläggare. Detta har nu samlat landets samlade expertis på flodpärlmussla i ett gemensamt upprop, genom ett formellt brev till Havs- och Vattenmyndigheten. De hänvisar bland annat till Norge, där pH-målet vid kalkning av flodpärlmusselvatten är 6,4.

”Vi anser att de data som HaV presenterar inte är tillräckliga för att dra slutsatsen att pH-målet kan sänkas till 6,0. Om HaV står fast vid förslaget att sänka pH-målet, förväntar vi oss en mer ingående analys av tillgängliga data och tydligare motivering än vad som presenteras i ”Underlag till workshop”, skriver de bland annat i brevet, som utöver tjänstemän från länsstyrelser undertecknats av flera aktörer.
Fiskejournalen återkommer kring eventuell händelseutveckling i frågan.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta