Sjön Immeln i Blekinge har stora problem. Eftersom Volvo har tillåtelse att tappa sjön på vatten är vattenståndet nu extremt lågt, rapporterar Kristianstadsbladet. " /> Extremt lågt vattenstånd i Immeln: "En katastrof" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Det låga vattenståndet innebär stora problem i Immeln. Foto: Mads Bødker
Extremt lågt vattenstånd i Immeln: ”En katastrof”

Sjön Immeln i Blekinge har stora problem. Eftersom Volvo har tillåtelse att tappa sjön på vatten är vattenståndet nu extremt lågt, rapporterar Kristianstadsbladet.
– Läget är katastrofalt. Jag har aldrig sett det så här lågt, säger Jon Marin, som driver Immelns kanotcenter till tidningen.
Enligt Kristianstadsbladet reglerar Volvo Personvagnar i Olofström sjöns vattennivå efter en dom från 50-talet.  Och de tappar sjön på vatten under våren för att inte riskera översvämningar i sin fabrik. Men det gör att det inte finns någon buffert att ta av inför en varm, torr sommar.
– Problemet är man tappar sjön alldeles för hårt på våren. Snösmältning och regn borde användas som en reserv. Ligger man lågt på våren och det blir en torr sommar som i år, så blir det för låg vattennivå, säger Agne Andersson som är ordförande i Immelns fiskevårdsområdesförening till Kristianstadsbladet.
Ekosystemet kan hamna i obalans av att vattenståndet höjs och sänks, något Agne Andersson menar gör att arter riskerar att slås ut.

Anton Rosander

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta