Är det en groda? Råtta? Skadad fisk? Popper eller jerkbait? Inte ens utvecklaren verkar hundra procent säker, men det står tydligen klart att den italienska betestillverkaren Molix har haft ett framgångsrikt fiske med deras nya, lite märkliga Supernato Beetle. " /> Fågel, fisk eller mittemellan? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Anders Holm
Till en början kan man undra vad det är? Svaret är att det förmodligen är en skalbagge. Supernato Beetle heter betet.
Fågel, fisk eller mittemellan?

Är det en groda? Råtta? Skadad fisk? Popper eller jerkbait? Inte ens utvecklaren verkar hundra procent säker, men det står tydligen klart att den italienska betestillverkaren Molix har haft ett framgångsrikt fiske med deras nya, lite märkliga Supernato Beetle.

Och av namnet att döma är tanken att imitera en skalbagge så naturtroget som möjligt. Tillverkaren Molix har som mål att kopiera moder natur på ett så naturtroget sätt som möjligt.
– The Beetle är ett unikt och utomordentligt mångsidigt mjukbete – så mångsidigt att vi själva inte är säkra på i vilken kategori den hör hemma, säger Stefano Sammarchi på Molix.

– En sak vi vet är att det är ett skvättande ytbete i insektsform, kanske kan det skapa en ny beteskategori? Det passar i vilket fall bra till såväl öppna vatten som där det är väldigt vegetationstätt. Det är utformat för att inte fastna i växtlighet.
Skalbaggen är 7,5 centimeter lång och väger 17 gram. Enligt uppgift har Bassmaster Classic-mästaren Mike Iaconelli provfiskat betet och lovordar dess effektivitet.
Anders Holm

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta