[/caption] " /> Fågel på kroken ger indragen licens | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fågel på kroken ger indragen licens

Det indragna certifikatet endast gäller den del av det svenska torskfisket i Östersjön som använder långrev (Foto: Creative Common 3.0/Findus)

Sedan östersjötorsken kom tillbaka har vi kunnat handla MSC-certifierad torsk från östra Östersjön. Nu har den del av fisket som bedrivs med långrev fått sitt certifikat indraget. Anledningen är att de inte har redovisat om det förekommer fåglar som bifångst.
Certifikatet som är indraget gäller endast den del av det svenska torskfisket i Östersjön som använder långrev, vilket utgör 3,14 procent av hela det svenska MSC-certifierade fisket. Dykande havsfåglar är vanliga längs Östersjöns kuster och kan fastna på långrevarnas krokar. Om fisket påverkar havsfågelstammen måste åtgärder vidtas.
– MSC arbetar ständigt med att förbättra fiske, och därmed sätts vilkor, som exempelvis insamling av data, byte till mer selektiva redskap, vid en certifiering. Följs inte MSC:s miljöstandard som i detta fall krävde att de rapporterar all bifångst, så dras certifikatet in, säger Minna Epps, verksamhetschef för Marine Stewardship Council (MSC), Österjöområdet..
Nu får fisket 90 dagar på sig att rätta till problemet med insamling av data.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta