Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fågelsjukdom på lax?

Laxarna i det världsberömda fiskevattnet Mörrumsån kan ha drabbats av samma sjukdom som dödat tusentals sjöfåglar. (Foto: Svenne Andersson)

Det tycks inte vara någon ände på allt elände som drabbar Mörrums Kronolaxfiske. Senaste jobsposten är att laxen i ån kan ha drabbats av samma sjukdom som dödad tusentals sjöfåglar i Blekinge.
Kronolaxfisket har haft ett par tuffa säsonger. Sviktande laxuppgång har inneburit färre kortköpare. Det har naturligtvis drabbat ekonomin och frågan är väl om ägaren, Sveaskog, accepterar mer än tillfälliga minusresultat.
Till detta kan nu läggas att personalen vid Kronolaxfisket misstänker att laxarna drabbats av någon sjukdom. Eventuellt handlar det om samma som dödat tusentals sjöfåglar, en vitaminbristsjukdom.

Chefen för Kronolaxfisket, Percy Assarsson, säger att laxarna beter sig på samma sätt som fåglarna, bland annat genom att navigera fel och vara utan ork. För att ta reda på om det förhåller sig så ska ett forskarlag från Stockholms universitet undersöka fiskarna i Mörrumsån.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta