[/caption] " /> Falkenberg Energi tar ansvar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Falkenberg Energi tar ansvar

Här vid ”Herting 1” kommer en fiskväg för nedvandrande fisk att byggas.

Älvräddarna:
Av de 110 kraftbolag som vill kalla sin elproduktion för grön, är det endast Tranås Energi som miljöklassat sin vattenkraftsproduktion. Nu kan man snart få sällskap av Falkenberg energi som påbörjat sin miljöanpassning.
– Det är en mycket glädjande nyhet eftersom Ätran är ett habitat för många hotade vattenlevande arter såsom äkta målarmussla, ål och lax, säger Anna Krantz, utredare på Älvräddarna.
Anna menar att Falkenberg Energi nu står näst på tur för Älvräddarnas diplomering, säger Anna Krantz, utredare på Älvräddarna.
Den 25 januari påbörjade Falkenberg Energi ett omfattande naturvårdsprojekt för Hertingens kraftverk, som består av två vattenkraftverk. Man kommer även skydda de olika musselarterna under projektets gång med hjälp av experter.
Nu väntar en rad åtgärder för Ätrans vattenkraftverk. Våren 2014 ska följande punkter vara avklarade.
• Avverkning av skogen i gamla åfåran mellan dammen och laxbron.
• Återställningsarbeten och schaktarbeten i gamla åfåran.
• Kanalarbeten, fiskgaller och kontrollstation vid Hertings äldsta kraftstation.
• Rivning av damm samt byggnation av överfallsdamm och kontrollstation uppströms.
• Byggnation av bro för ny gång- och cykelväg från Hertingön till norra åstranden.
Läs tidigare notiser om Falkenberg energi.
www.alvräddarna.se

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta